[DSE 2021]點考通識?通識5**完全自修攻略

265 回覆
27 Like 7 Dislike
你段野我load 左一陣先明。
咁有咩題值博?
明咗咩
係通識科,一定要學識睇數字

就卷一而言,基本上最少有12分(4+4+4) 係睇數據,純技巧整理資料都拎到9 /12。

問趨勢、模式、特徵、結論等,都要記住「引用數據」,唔引用歸納到個pt都係得1/4分

引用完個數,記得唔係淨係抄個no.,而係要整理﹗

趨勢嘅話,整理就係由幾時到幾時,個數有咩轉變,係上升、下降定平穩或有波動?當然要引用原來個數展示出黎

然後,就計算個變化,如上升 / 下跌幾多%

當你有呢個%,咁你就可以寫得出造成嘅狀況

以2012卷一1a為例:
65歲人口百分比持續上升,從X年的X%上升至Y年的Y%,增幅了Z%,0-15歲人口百分比持續減少,從X年的X%上升至Y年的Y%,減少了Z%。這反映了人口老化的情況。

模式(pattern)黎講,通常個數據係個表格黎,
如2017年1a
描述資料A所顯示的香港華裔人士對不同少數族裔群體的接受程度的模式。

要同時結合個 X及Y軸黎講,先指出到個模式,
如︰
1)本地華人對已發展國家人士(美、歐」的接受程度高於發展中國家人士(非) + 數字解釋
2) 對不論任何種族而言,愈親密關係的接受程度低,而對發展中國家人士會更低 +數字解釋

咁past paper嘅數據大家都睇得多啦

如果用paper 2 嘅考生表現作為數據,大家又睇到d咩呢?參見以上2019-2014年嘅卷二考生情況。

當你睇明,就幫到你卷二揀題了
thanks 領悟下先。
雖然唔關事。但我最近都多左訓練思考能力。今朝有人問左我一題,我當係通識咁答。老師你幫手睇下思路。因為我硬係覺得答得好似到喉唔到肺。

爲什麼中國人一方面認爲狗是忠誠的,但是在漢語中卻有很多關於狗的不好的詞,比如“狼心狗肺”等?

我認為並不矛盾。
- 忠誠與負面詞語其實都是在描述狗的天性,人們是把事實描寫或陳述出來。由於狗與人類社會的互動古往今來最為廣泛,所以狗在不同情況有不同的表現,所以人類對狗有著較深的理解 ,而且這現象並非中國人獨有。
- 忠誠一般體現在有主僕關係的人狗上 -源於新石器時代,人類有馴化動物的能力,古往今來有馴化過各種不同的動物,當中狗相對其他動物忠誠,包捨有捨身護主,聽從指令,自動跟隨 自動回家等。
狗在人類社會中亦會作出貢獻,在中古有看門狗,牧羊犬,在現代亦有導瞎犬,狗狗醫生等。
所以 狗是忠誠的。

- 而其他負面的詞語一般是以非家畜的狗,即野狗為對像,仍然只是描述它們的天性而非中國人強加負面於他們。因為狗作為肉食動物在大自然中生活,所謂物競天擇,適者生存。狗活在其中亦需要有生存的本領亦即是天性,中國人以狗為題的不好詞彙大多來自這些天性。
例如狼心狗肺,就反映了人和狗其實在自然界都是作為動物存在,遵從弱肉強食的法則,屬其捕食的本領,只是看在人的眼裡是同伴被吃掉。
- 又例如鼠竊狗偷,因為狗存活在人類的社會,或許是野狗或許是被拋棄,他們既回不去自然 也沒有人照顧,所以 他們多為流落街頭,在古代或會偷吃人們院子裡的家禽,所以也是負面行為。
所以 其實中國人所作的狗的不好的詞是在描寫和陳述狗的天性與行為。
由此可見 其實中國人對於狗的忠誠與對其作不好的詞彙其實是由家犬和野犬兩類狗的性格作為區分,而當中負面的形象是狗的天性,人類只是作就陳述,並不是中國人認為狗是不好那狗就成了不好。
所以並不矛盾。
搞唔掂 個腦唔得。
可能比多幾個案例你睇 就會搵倒問題所在,希望仲有得救
呢度通識post,用返通識個角度切入~

個「探討」幾好呀
你俾出你嘅立場,兩者「不矛盾」,亦從唔到角度提出論點及論撿

但你覺得好似回應唔太好
咁係因為……
題題目問你「為甚麼」,例如,文化差異、一詞多義等,都直接回應緊「為甚麼」,即係通識科成日強調你要先歸納論點,先會直接回應題目。

你看似寫咗一堆想法出黎,但變左探討兩者「是否矛盾」,自然唔係答緊問題了……
除非條問題係問,「人類對狗的看法充滿矛盾。」你是否同意……

* 以上討論,通識科唔會考
思辯幾好
但注意如何直接回應對方嘅問題
收到。 係咪姐係問為什麼 就答番原因就夠
當然……
答非所問唔會高分

除非你寫到無所不包,marker係要俾分你
但相對而言,你無可能寫到每1題都無所不包
lm
隨便問
想問數據分析能力係在邊度學和練返來 gap左唔記得咗
#103 #2
所有數據論點都係咁寫

趨勢就睇同一條線頭尾變化/差距,及兩條線嘅差異

表格就睇縱向/橫向/整體
搵最大最小

圓形圖都係搵最大最小

來來去去都係咁
呢期比較忙,更新慢左。今日繼續講
之前提過,同學係有能力自己學返黎
尤其當你判斷到邊d社會議題內容,同課程有關後,你就可以不斷地累積學科知識

以下用Viutv段片展示︰
【經緯線】教與學的距離
https://www.youtube.com/watch?v=SIUydWIZbBw

睇完段片,你會整理到乜出黎呢?
議題背景︰
全球疫情影響不同市民的原有生活

成因︰
1. 疫情令學校停課,學生不能回校,老師需以網上教學取代實體面授。
2. 疫情影響物價,部分開支增加。如買菜,或上網費用。

影響︰
正面影響︰
1. 學生和老師長期使用網課,他們的資訊科技能力會有所提升,如老師改用新的網上教學工具,提升評改速度。
2. 傳統教學模式被迫改變,學校老師引入多元的教學法,如以社交媒體定期分享資訊,提升學生學習動機。

負面影響︰
1. 無機會外出或社交生活,學生孤獨感增加。
2. 老師教學安排受到影響,網課亦不一定取得教學成效。
3. 學生學習動力減低,更容易影響學業。
4. 基層生活成本和壓力增加。

事件持份者︰
學生、老師、家長、社福機構

衝突點︰/

困難︰
1. 基層家庭在疫情下的生活開支更沉重,社福機構支援不可持續。
2. 學生家庭社經地位愈低,學業壓力大,數碼技能相對差。政府難以短時間內解決。
3. 部分家庭經濟環境差,沒有資源上網課,加劇學習差異。

解決方法︰
1. 政府增加經常性開支,如補貼上網費用、提供上網工具等。
2. 社福機構加派人手,向基層家庭提供網上學習應用方法。
3. 老師或社工向學生提供情緒支援,定期輔導學生。
4. 學生自行訂立學習目標,安排更有規律的生活。

當你每星期都肯花時間做1次呢d整理,到4月尾考試前
最少你已經做到20幾次練習
想問下駁論係咪都要做到引用資料
有啲好認真draft咗個駁論然後發現自己駁唔到

然後仲有關於數據題
我睇啲書都係好粗略咁寫大方向
但我做功課真係粗略寫嘅時侯又會好低分
通常有冇話幾多字/行內
同埋計相差係咪比較最大最細就得
sorry for好多野問
駁論
寫對方論點,係要引用埋資料的(只不過好多時同學無做到呢個要求)
「否則就做唔到清楚解釋對方觀點的要求」

置於你寫完對方觀點,然後駁唔到,可以諗下
唔同準則
係呢科用唔準則去答問題,往往會有唔同答案
例如︰優先考慮整體社會需要 vs. 以弱勢/個人利益為先
已經得出兩種唔同結論了

如果諗完都發覺駁唔到,可以諗埋自己係咪take另一 Side好寫d
數據題方面

所謂粗略寫方向係咩野意思?
例如︰上升/下降?
寫完上升/下降,一定要引用個數字,先展示到上升/下降
要引用數字後,一定要「整理」個數,
如計算上升/下降轉變的百分比
再得出結論

數據題 (4分)
考評局俾19行線
一般寫7-8成行線
2個論點,大約寫15-16行左右啦,每行20幾字

相差可以比較最大最細
亦可以隨時間比較,如兩者一齊上升/一齊下降/一上一落等等

多野問唔緊要,最緊要幫到同學考試
所以我首先要引用資料解釋對方論點,然後再引用資料解釋我點駁佢?
對方論點論據+ 反駁的論點論據
長知識
仲想問下多大程度題
我睇有啲marking scheme嘅point
係合理但搵唔到資料引用(例如講政策可行性嗰啲)
定係其實一定有資料可以引用到只係我搵唔到
Marking scheme 唔係完整地展示整個要求
好嘅
感激不盡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞