[DSE 2021]點考通識?通識5**完全自修攻略

265 回覆
27 Like 7 Dislike
想入大學 因為搵倒自己想讀既科。

我覺得繼續做野唔係問題 ,但想像一下自己60歲時回望人生,如果淨係得工作 而冇完成自己嘅意願,咁樣嘅人生好似冇乜意義。 詳見 《年少有為》MV.

Btw. 盡量唔扯開話題先。

得閒會多上黎打攪你。
隨便問,答到你唔問

有人問,我先會知自己嘅盲點
20 LS 5** LM
唔洗俾學校個分嚇親自己
我冇操過卷,齋睇marking 都5**
睇熟dse marking 有幫助
band 1頭學生ies 好難比高分
唔知係老師問題定點
低band反而ies可以拉高分

利申 band1頭 受害者
可以教人呀

打d心得教下同學仔
據實際操作上
最尾低band先難升grade
Band 1整體會有更顯著優勢
我冇操過卷
淨係可以話LS 要識拆提醒,暫時有十幾種,每種答法有少少唔同
但最重要都係識得基本格式( tp sentencs👉🏿quote source👉🏿explain source👉🏿 elaboration👉🏿 conclusions)
同埋精準extract source 唔好亂抄
利申份卷做唔曬,差半段conclusion,以為自己5硬,最後5**, 所以做唔曬唔洗太擔心。
20 LS 5** LM
可以教人呀

打d心得教下同學仔
我冇操過卷
淨係可以話LS 要識拆題型,暫時有十幾種,每種答法有少少唔同
但最重要都係識得基本格式( tp sentencs👉🏿quote source👉🏿explain source👉🏿 elaboration👉🏿 conclusions)
同埋精準extract source 唔好亂抄
利申份卷做唔曬,差半段conclusion,以為自己5硬,最後5**, 所以做唔曬唔洗太擔心。
每次係度分享,都有人會預言殺科

每年我都答唔會殺住,
就算殺,黎緊果3屆同學都係要考

只要能夠幫到一個同學都係好事黎
所以,歡迎巴打一齊教
同意巴打每段個基本結構
基本上,每一段都寫到咁係好難低分
因為呢科評改係positive marking,做到要求marker就會俾分,無扣分制度

所以,同學自己肯多練習做下past paper仲有用
亦無乜好補
其實唔殺改改形式,可能仲恐佈
例如︰要將所有是否同意的題目,轉唒做「如何支持」,然後三則資料都係歌高頌德。
正如教育局睇完教科書之後,教科書題目資料已經係以正面評價中國為主了

作為一個路人,只好教多一個就多一個
個人目標係想同學更加認識呢一科,係學習過程對個人成長有所啟發,以至建立到一套屬於自己對社會嘅看法或者價值觀
置於教同學考試skills,純粹係俾d誘因同學仔去睇多d
想問retaker使唔使買教科書
如果retaker,即係以前有教科書?
咁唔駛買新呀
我 dum 左...
咁問fd 借返吧,
本post強調免費,自然唔會想同學亂唒錢

有教科書嘅目的係,有齊6個單元課程內嘅基本知識,以及有d題目論點論據等等,如你會拎黎睇下點都係利多於弊

但如果你只係為睇嘅念,就無必要買,因為上網應有免費素材
想問下自修生開始咗報名未
2020 文憑試等級預測研究結果

https://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/Media/PR/PR_Results_of_2020HKDSE_Predicted_Level_Study_chi.pdf

研究結果顯示在四個核心科目中,英國語文科的預測準確度較高,71%考生的預測等級與其 文憑試實際等級相同;而中國語文、數學必修部分及通識教育科的對應百分比約為 55%。

其實,唔準係正常,尤其banding唔同嘅學校,出卷差異極大,亦唔一定跟足考評。仲未計部分同學係校內hea做嘅影響。

因此,若果同學唔係係操成績嘅band 1,又想準確知道自己嘅水平,就要學識睇考評啦
報到下先。
就快睇完一次 9星期。好攰

黎緊操卷比你改
加油呀
各年卷二的選題及分數分佈

其實係卷一學到睇數據嘅「技巧」,係可以放到去睇唔同數據嘅情況架

各位同學看完後,對卷二情況有何想法?
當你真係識睇數據,原來仲可以幫到你點揀好卷二
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞