[DSE 2021]點考通識?通識5**完全自修攻略

265 回覆
27 Like 7 Dislike
上面有解釋過ies對今年影響低咗,唔駛太擔心
何況已經無得擔心
不如操好卷

重複溫概念,學識點樣解釋到個概念
例如:全球化特徵來來去去都係咁說明
呢d事前可以準備好哂,入去都係背出黎

做熟a題,
a題果4+4+4分先最幫到你穩定拎好grade
https://www.hkeaa.edu.hk/tc/HKDSE/assessment/subject_information/category_a_subjects/lib_st/sp/2020.html

考評局早幾日已經更新咗2020年文憑試考生samples啦
成日唔知寫幾多、要點寫嘅同學,
自己上去望下
免費架
LV5額外示例個個D字體都好壯觀
我平時仲撩過佢地
既然見到對手質素,咁就趁仲有半年去練

半年改變可以好大進步
幾年後 唔洗再睇呢啲samples 了
諗起就興奮

行行都亂黎
仲有最後三屆要考

但一定考d無咩好討論嘅嘢
呢三屆要考嘅都唔知係好彩,定唔好彩了

日後雖然只係合格唔合格,
但讀嘅嘢睇怕都係國家意識形態
話唔定fail其實都可以入u
LS唔再係入u條件
反正好耐好耐之前
會同同學睇有線中國組d新聞,依家都無了,

通識係呢個時勢都好難做到原有嘅正反持平
執咗佢無謂呃人
雖然3年之後可能已經無通識啦
不過,起碼仲有3屆同學都要考
如果有問題的話,當然會繼續答大家啦~~

早排有同學交左份2020年卷一題1a黎
呢題數據的確無以往描述趨勢咁容易,尤其係表格入面都已經計好埋,咁考生仲要做d咩呢?

其實都係好似以往咁做,搵返最大、整體狀況,然後整合個結論

以下俾同學參考其一個趨勢嘅寫法,另一個就自己做吧…

首先,資料A顯示互聯網及電子屏幕產品對小學生及中學生均持續造成負面影響,其中小學生有更明顯的轉變。在與父母爭執和向他人隱瞞上網時間而言,中、小學生都有惡化,如前者,小學生從2014年的41.6%上升至2017年的53.1%,上升11.5%,而中學生則由62.7%上升至69.3%,上升了6.6%;後者小學生由11.0%上升至16.2%,上升5.2%,而中學生則由23.8%上升至24.7%,輕微上升0.9%。由此反映,在3年間展示互聯網及電子屏幕對都對中小學生的人際關係造成負面影響,而小學生的上升幅度比中學生更為顯著,凸顯他們的問題更為嚴重。

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞