[DSE 2021]點考通識?通識5**完全自修攻略

265 回覆
27 Like 7 Dislike
每年都係香港考最多
個人極少(尤其2020年卷一又考咗,最多卷二出邊邊,問下青年特徵同趨勢咁)

但如果真係每個課題睇唔哂的話,
我會讀哂d概念就算
全球化、可持續發展果堆大路概念一定要識解

保5每題答得哂,
唔好離題都夠
唔駛太緊張
加油呀同學仔

我相信今年份卷會大路嘅恆常議題,唔會有好怪嘅提問字

做好基本功,讀熟嘅念,識解釋+引用資料,正常發揮就夠

拎多餘時間溫有信心嘅electives效果仲好
Ching 你好
請問ig啲概念圖至今係咪淨係放左一個出嚟?
好想要埋其他,想問問ching幾時會放埋其他notes呀?感謝

另外想問下2021重點係咪公共衛生?
仲有啲咩重點module?

打搞了,萬分感謝
Hi. 我又番來了。進修左幾個月。算係明白左少少呢科。
通識真係好好玩好刺激
研究得越耐 會發現比起中文卷更加有譜。
我係老人家 以前未讀過通 覺得係洪水猛獸。
一方面係 廣大風評不好,老師學生都討厭。
一方面係 課文內容真係好多。

就風評而言 冇咩好討論。
就課文而言,實際上 6大單元 縱向橫向可以無限,看不到邊際。

但係好玩刺激在 就算佢D野再多 只要做下PP 就會明 佢萬變不離其中 , 識左思考模式 ,框架 夠玩大多數題目。

好啦 吹完一大堆 , 我想感謝樓主 樓主係我開展呢科既第一個啟蒙,第二個係YouTube channel. 第三個係以前D老師。

仲有幾日就考。希望有3
觀察番半年前既自己。
呢家明白到 (非5** 心得,純粹檢討。)
1: 審題》〉》〉》〉思維/框架 》 內容 〉 例子。

原因是因為 題目既 stakeholder, issue 提問字 先係核心。搞錯少少 都已經8得。

思維/ 框架 limit番寫作方向,慘極有限。言之成理 就算並非書本concept 都有機會中品。

反觀有內容有concept 但思路混亂 隨時下品。

例子純粹錦上添花 for 5+ 朋友食用。 我就不敢投資太深 , 背100個, 考的時候 可能一個都用不上,= 看緣份。 而且一題半題用左例子 對於我 2-4 LV 的考生 可能不是主要升LV 關鍵。
都係果句 ,冇框冇concept 例子識飛 是完全冇用。

結論: 其實以上都是樓主所示, 我只係個例子
問題:
在#2 引文 最後所述有少量野想問。

解如個問題係 風力發電是否比其他清潔能源好。
咁我4個分論點 是否要統一平台 例如

1:
CO2 排放 風《太陽
CO2 排放 風《水力
CO2 排放 風《核能

總: 風best.

2:
CO2 排放 風《太陽
建造成本 風《水力
安全性 風》 核
總: 風 best.

到底應該用邊隻?
因為我見到 #192 雖然唔同題形 但都有比較意味 所以confuse.
當然2
不同準則下,風都比其他能源好
Ok thanks sir.
好耐冇見你。可安好
安好呀,俾心機吧

依一刻只須全力應戰

用個成績作為自己嘅本錢~~再好好走落去~
收到 !
Ching有冇睇到今年份paper
覺得點?
簡單的卷~~感覺到考評局乜都唔敢再出
如卷一題二,學生點答都會支持中國的發展
同工都會問,個科咁正面,殺黎為咩?

全卷最難可能係卷一1c ,揀咗之後,係要比較兩個建議 嘅差異

其他都無咩特別難的地方
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞