做咗ICL 植入式隱形眼鏡。你問我答

1001 回覆
28 Like 35 Dislike
嚟緊都book咗 睇下情況先知做唔做到
book咗poly視光檢查 等有結果先考慮做邊隻算
我就係搵張叔銘做
我由中一睇到而家就快三十歲
四年前做左
我都試過 係岩岩做完手術滴steroid eye drop 跟住就頭痛 原來眼壓高 停左steroid 就無事
但年年覆診都有度眼壓
你左右眼各1400?去得哂所有散光同埋近視?
清唔曬
而家一隻眼零近視有少少散光
但另一隻眼就100度近視 少少散光
本身千幾度近視幾百度散光所以我都懷疑本身自己隻眼比人地無咁好
做到盡都差少少
我係兩隻眼分開一個月做
中間果個月好唔方便 一隻眼做左一隻未做
但果時唔敢兩隻眼一齊做
我又無易攰
近視我諗唔係叫反彈 而係用得電腦多
自己加深左
你一年前做幾錢?因為我差唔多五年前做
由沖涼望唔到腳趾到而家唔帶眼鏡都生存到
我已經好滿足喇
因為我由細到大都睇張叔銘 我細個視網膜穿洞 兩隻眼都做過激光 佢都要我起碼21歲先好做ICL
結果有年趁住辭職 一次過搞 順便休息下
考慮緊出年做
係啊 果時索性遮住其中一隻眼
咁就無事
唔記得係虹膜前定後了 但我記得係當年最新果款囉
佢的鏡片度數係唔會反彈 但你個人可以繼續近視加深
植入後,做劇烈運動得唔得?(有身體碰撞果D)
仲有同人打架俾人打臉打到隻眼會點?
可以啊
如果俾人打到隻眼 咁你隻眼應該會痛

其實做劇烈運動打boxing嗰啲就冇乜問題
如果因為碰撞而影響到入面塊鏡片
咁你隻眼都應該都撞得幾嚴重 唔關有冇做ICL事

其實好少情況下會影響到塊鏡片
除非你用把刀界開隻眼或者有嘢插到就會
係啊
當時係e生建議 試左一隻效果先
因為係眼嚟架嘛 做衰左好大獲
我當時係遮住做左果隻 然後帶返眼鏡
等對眼休息下 因為我個人帶唔到con
即係做咗一個月單眼佬?
差唔多啦
我果時唔洗返工 係屋企休息左兩個月
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞