做咗ICL 植入式隱形眼鏡。你問我答

1001 回覆
28 Like 35 Dislike
奇就奇在一望光源就冇事,而且個霧影淨係左眼右下角同右眼左下角有,覆診醫生話係水氣遲啲會散,但咁多日都冇咩改善
啱啱追post發現原來係光圈嚟
個零禮拜,而家仲犀利咗,日頭都有,好似有浸嘢喺面咁
清晰
邊個幫你做
打算做ICL果陣,都參考咗呢個Post好多,所以打番自己嘅經驗比大家參考下啦
中環清晰 許醫生 約1400近視 400散光

5.15 聽講座 見醫生
Check眼壓、度數、夠唔夠闊擺副con入眼
(原來ICL同smile唔同 個度數係相加嘅
即係最盡1800度 係講緊近視同散光相加)
醫生話一切都適合做,即日訂con
比咗20,000訂金 + 500診症費

5.26 打電話黎話con到咗

6.4 術前檢查 做手術
約呢日純粹因為要停con7日
(醫生話可寫病假2-3日)

10:45到診所術前檢查:血壓、眼壓、double check度數,比張consent我簽,滴藥水。之後見醫生,講解多次,滴麻醉藥水之類。

12:00 入手術室前,叫我去多次廁所,之後診所姐姐幫我著手術啲衫,比我食抗生素。訓上床,滴唔同藥水(麻醉、消毒之類,啡色應該係消毒掛)
做右眼先,有塊布襟住嘅,之後2張嘢痴實我隻眼唔比我合埋,再有舊嘢撐開我隻眼,開始做。感覺每邊5分鐘左右啦,真係唔痛,只係有1-2下感覺到有嘢郁囉。其間只係覺得好鬼光,可能我太深,只係見到有3盞燈對實我隻眼,但醫生話要keep住望實,咁米望囉無計。醫生都幾好,會鼓勵下我話:你做得好好呀,跟住又會講宜家要做啲咩,同埋會講好順利、宜家到另一邊等等..

12:30 出手術室
診所姐姐好溫柔咁捉住我雙手,坐輪椅去休息室。醫生話4點拆紗布,之後比咗粒排水藥我食。
間房可以攤平訓教,有被襟,咁我就大部分時間都訓咗。係1330勁急去咗次所,都係診所姐姐好溫柔咁帶我去。其間食咗個三文治(朋友買,朋友本身想叫外賣飯盒送上黎,不過診所姐姐話唔可以食飯,只可以輕食咁。)

16:00拆紗布
好失望,我以為會係即刻地世界如此清晰,點知唔清,有層霧咁,近嘢睇唔到,連照鏡自己個樣都睇唔清(雖到其實已經清過我以前唔帶眼鏡睇嘢)。之後見醫生,醫生話係正常咖,幫我檢查傷口同眼壓,正常,跟住就離開診所。
因為知道第二日要覆診,咁就好早係附近book咗酒店休息。一直都係唔清,遠嘢清少少,無嘢可以做,所以都係食同訓,真係難為身邊果個。到10點幾真係訓教果一刻,都係唔清,手機啲字睇唔到。有3支眼藥水要每2個鐘滴一次,訓咗唔洗專登起身滴,同坑生素要早晚食,食足5日。

6.5
10點幾11點起身,今次真係睇嘢清哂,開心仔。
12:30覆診,醫生話埋得幾靚,所有嘢正常,下星期再覆診。一星期唔好做運動。

最後想講
1.無得洗頭好煩,覆診問醫生洗得未,佢話可以,但盡量唔好比水入眼。我心諗洗頭點避免姐,最後去咗salon,洗頭果陣佢比咗個保鮮紙襟眼,幾好。
2.訓教要帶眼罩(診所會比你),係硬嘅透明膠,防止你訓教郁黎郁去整到對眼掛。其實幾有安全感,不過係要自己痴膠紙嘅(診所會比埋),啲膠紙痴到塊面有啲唔舒服囉
3.過程真係難為身邊果個,真係會勁悶,最好帶家人/男女朋友啦。唔同性要去廁所果陣可以去殘廁。
4.做完手術拆紗布唔好咁大期望,我個人係第二日朝早先睇清嘢,少許弦光可以接受。
5.記得帶黑超,著開胸/鬆身衫,多休息。
6.術後hi到眼蓋會有啲痛,腫痛咁,所以唔好掂隻眼啦最好。
睇嘢仲係清嘅,應該唔算係霧氣
眼超乾 而且每日起身好多分泌物 自認做唔到smile
CHING
近排對眼點 有無咩問題
上網睇ICL討論有拱高呢樣野
但清晰講座並無講
想問下CHING近排點
我食野好清wor 又無煎炸又無零食 飲野鍾意飲紅茶 無理由熱氣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞