做咗ICL 植入式隱形眼鏡。你問我答

1001 回覆
28 Like 35 Dislike
做手術痛唔痛?係咪要望住佢擺舊野入去?
本身幾多度?
點解會效果會比激光矯視好?
諗緊做smile定icl,icl唔使切走角膜,塊鏡片仲可以防紫外光,但真係貴好多喺外國做四萬幾港紙only,諗緊值唔值得喺香港畀多咁多錢做
旺角清晰
唔痛,有麻醉藥水
全情望住燈
會feel到佢做緊咩
左:900幾
右:700幾
散光200-300
睇你意向😂
黎緊做
你搵邊個醫生?
有冇唔舒服
激光矯視係不可逆轉 ICL有問題可以拎返出黎
手術當日,驗眼+滴眼藥水(放大瞳孔),滴幾次
大概一小時後,見醫生,再做多次檢查
入手術室前,著無菌衣及帽,姑娘比抗生素你食
入手術後,姑娘幫你隻眼周邊消毒,做一邊眼先再做另一隻眼
做手術時,醫生會叫你一直望住兩盞燈,之後佢就開始啦,全情望住燈,你會feel到醫生做緊咩,但唔係太睇到,會好緊張,直到醫生話okay完成,大概5-8分鐘內完成,閉眼,姑娘幫你隻眼封眼罩,之後做第2隻眼,一樣程序。大概20分鐘內完成手術
許用藍醫生
許用藍醫生
做完手術後,有4小時係間野度,等眼壓下降,傷口癒合
一打開眼罩,只可以睇遠野係清楚,望到啲光係好散,睇唔到手機既文字,要將手機文字搞到最大粒先,將手機放遠啲,先睇到少少
第2日去覆診,視力有80-90%,傷口癒合好好,無唔舒服
我下星期六去做,又係許醫生,緊張
係會好緊張
早上食飽啲
帶件衫去,冷氣好凍
做完手術後,你每隔半小時至一小時會想去一次廁所😂
有朋友陪
自己都得,都睇到野,只不過係睇野好散,散光咁,睇唔到手機啲字
聽聞係比較有經驗做ICL既醫生
一樣都係準備做ICL
等下年年中草下錢去做
植入式係咪都可以植入有顏色既隱形眼鏡?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞