做咗ICL 植入式隱形眼鏡。你問我答

1001 回覆
28 Like 35 Dislike
1. 呢個攞返出嚟可以當冇事發生過激光做完冇得逆轉

2. 夜晚睇嘢質素好過激光,激光睇燈/光就會散開

3. 冇眼乾問題,激光就有可能有
會唔會FEEL到舊野ZIP下ZIP下
有帶開CON
完全冇feel
可唔可以上山下海?
好吸引
即係同有近視嗰陣差唔多
終於比咗訂金訂鏡 好撚緊張
做完手術之後同戴con個有咩分別?
ICL 同Smile 都有研究過
其實ICL嘅風險都唔細 雖然佢係植入式 對眼角膜嘅傷害唔係永久。 但長遠嚟講 有機會做成眼壓過高 會加速視網膜脫落 。依啲都係永久性傷害
所以佢同Smile 都各自有自己風險

利申:仲未決定好做邊種
眼壓過高 有機會係排唔到房水 但依家啲鏡開咗4個窿 幫助排水 減輕眼壓
ICL應該好啲 但費貴好多
無錯係有幫助排水 但每個人體質唔同 眼有植入物 點都會俾正常人嘅眼壓高左 所以有機會加速視網膜脫落 同埋 白內障問題
我覺得各有好處啦
眼咁重要 價錢唔係決定性嘅考慮因素
反而應該衡量個風險
咁就要檢查過 等醫生評估一下個風險先知喇 不過其實近視深 呢啲風險都一定會有 比正常人高 做唔做都可能會發生 只係睇你想唔想擺脫近視呢樣嘢 但我做ICL都係因為覺得 即使咁唔好彩有呢啲問題都好 我都可以做手術去補救返 foresee 個風險係可接受
幾多錢手續費啊?
點解唔直接做smile
清晰
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞