做咗ICL 植入式隱形眼鏡。你問我答

1001 回覆
28 Like 35 Dislike
喺水底可唔可以掰開眼?
可以
有冇咩問題想問,睇吓答唔答到你
做完隻眼有咩感覺? 係咪同平時一樣
一開頭夜晚望發光嘅嘢,會出現一個光圈

其他同平時一樣,眼乾問題冇晒。
同埋以前對眼成日痕,搞到忍唔住要捽眼,而家呢樣嘢都解決咗
我冇主動搵邊個醫生

佢派邊個就邊個

我係鄧醫生幫我做
可唔可以講下手術過程係點樣 大概要做幾耐?
用刀𠝹嗰下痛唔痛
做運動 會唔會話有危險
今日去左希瑪驗眼 話我眼角膜太薄做5到smile
依家唯有考慮ICL
個手術係做完一隻眼先到另一隻眼嘅
首先就滴麻醉眼藥水啦
之後會冚一張嘢落你塊面上面,塊野會有一個窿等你隻眼露出來。
嗰陣你對眼都係會睇野嘅不過會冇晒感覺,
醫生就會攞個勾勾住你隻眼皮,等你冇得合埋隻眼。
之後就會叫你望住盞燈,醫生就會開始做嘢,
我就feel 到佢不停滴啲有顏色嘅液體落隻眼度,同埋起勢咁插我隻眼,重記得有一下我喺feel到有少少痛嘅
咁做完一隻眼佢就會用紗布包住佢,跟住做埋另一隻
做咩運動先?
長跑 游水 羽毛球果啲
Feel唔feel到個鏡片植入你隻眼度 嗰一刻睇嘢有冇即時清楚到
咁做完之後兩隻眼都包住咪睇唔到嘢 係咪要矇住眼返屋企 第日先拆紗布
呢啲當然冇問題啦

重以為咩極限運動
Feel 唔到入左去,但feel 到佢係到調校塊鏡嘅角度,不停撩鳩我隻眼

做完嗰一刻睇嘢係好蒙的

做完大概係間房休息4個鐘就有姑娘幫手拆紗布,之後再入房見醫生同做檢查

下一日起身就開始睇得清楚電話了,同埋第二日都要返診所複診嘅
我冇要求呀本身放假
最好有

冇嘅話建議坐uber/的士返去
走嗰時睇嘢點?
睇野好朦,你當睇唔到巴士上面個number咁上下

所以一定要搭的士返屋企
同做激光有咩唔同
貴咁多
唔係激光仲好咩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞