【重開】撈左一排村屋太陽能發電系統,你問我答

289 回覆
2 Like 26 Dislike
推一推
推兩推
350尺做全頂又得唔得?
你村屋頂係350尺? 如果係咁只可以做一半,啫係175尺8塊lg板左右
單相電轉三相難唔難申請?如果本身天台有上蓋,就咁鋪板就唔算僭建?
同香港做緊嘅嘢都差幾遠下
玻璃屋咩價
如果非村屋天台入則做
大約有5000ft 放板面, 則係大約250 塊板, 一年有410 x 250 x 5.03 x 365 = 188,185kWH 咁多電?

中電而家仲肯唔肯收咁多電?

係唔係唔會自己發電自己用, 寧願賣比中電賺錢?

除左太陽能板同支架, 仲有啲電池, 轉換器個啲, 洗唔洗整間房比佢擺?

如果係5000ft 板面, 板以外既野有幾大架, 有幾重?
7~8萬左右啦 但你裝左板未?
5000呎我粗略估計應該只可以放200塊,因為仲要留位行路做維修保養。
一年410×200×5.02×365=150248度電,打個八折=120198度電

而電就一定係賣畀中電㗎啦,因為你係用唔著咁多電。亦無須要另外去儲起d電佢。

至於中電批唔批咁多就要我地幫你入左紙之後先知,同埋5000呎仲要考慮埋你有幾多個電標箱同埋單相/三相。

房就唔一定嘅,因為全set嘢都ip6防水,有d case 我地直接安喺個天台度日曬雨淋都可以,只要定期清潔下就得,但當然啦,實際情況要睇過先知。

咁大範圍,我地正常會建議整多幾set牛去減低各種風險。
400尺天台,單相,連工包料,大概咩價錢?
單相電本身要轉三相,錢係中電收要預幾萬蚊。

400呎應該within 14萬至16萬左右主要睇用咩料整(未計轉三相)
中電一開始會收錢?

本身座大廈有一隻1500牛
仲要加牛?
一set標準嘅太陽能發電系統除左板之外有四舊嘢。

係同你大廈隻牛唔同嘅。

至於中電正常係唔收錢嘅,只會扣返你地自己用過嘅電費。但有陣時有d奇難雜症,比如單相轉三相呢d問題會產生中電對客戶收費,恕小弟不能盡錄,呢d要實際入紙申請先會見到嘅問題嚟。
推1推
你係安裝定sales?幾錢人工?
啱啱接咗單元朗3千尺嘅倉嚟做,60萬成本 每年電費回報都做到30萬

sales 8000底 幾千蚊一張
有冇研究過太陽能股,邊一隻最好賺
要靠各位巴打提供下資訊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞