【重開】撈左一排村屋太陽能發電系統,你問我答

289 回覆
2 Like 26 Dislike
見好多間都開15萬 其實你地賺到幾多 有冇30%
所以我先係咁強調好多嘢係灰色地帶。而本身一定冇得捉嘅係個支架同上面嘅板。 因為係豁免左同有Ap簽名核實係安全嘅。

而個系統正常出面都包2~3年嘅包工包料嘅。而過左10年8年之後要畀搵師傅去整其實都好合理,你渣車架車行唔郁,唔通又自己去學點整咩
btw 一般係申請到6~7kW,咁一年發到4萬5左右電費,3年半至4年係會回到本
貼錢買可再生能源
咁不如自己發電自己用左佢好過啦
Peak cost?

因為中電係peak hour係要開多幾部發電機滿足電量,難得有村屋幫手太陽能發電,可以減低peak load,唔洗開太多發電機,減低peak cosy
15~20左右,都要睇下個客講唔講價,但都好現實係要賺到錢先可以生存到落去,有時我地送多少少嘢去用誠意做單生意返嚟

早2年咁多爛尾工程係因為好多間鬥平,又貼錢幫客起,最後為唔到本就執左
【重開】撈左一排村屋太陽能發電系統,你問我答
https://lih.kg/gakacT
#9 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
上綱搵到好多間都用大陸野

其實jinko 同LG 或者Panasonic 個價差幾遠?
剩計板差4 5倍
大陸野報12~15萬,用日本仔野咪成3~40萬
剩板呀ching
支那野around 15 16 萬
lg around 17 18萬
唔知breakdown, 我鳩估
係唔係個間令你安心嘅太陽能個廣告好煩
唔係 但唔開得名,好驚畀連仔拉人封舖
因為師傅人工 架用料都係d冇得加加減減嘅嘢嚟。最大價錢嘅分別係板同逆變器嘅牌子上面,所以你到時最好叫個sales寫返個break down畀你睇,唔好畀佢撳住砌
老老實實 係咪一定賺 係咪一定三年回本
首先係冇一定嘅,例如你一起好正面食多次山竹嘅話冇人敢擔保一啲事都冇。

但唔計呢d咁極端嘅case, 三年太過份,但3年半係做到。就算真係每年日照時間再打多個八折都仲有$36000一年,比盡你4年咩本都返晒嚟。
如果屋企有個天台 500 呎到 整唔整得過 會唔會太細?
想問你屋企天台係咩樓嚟?同埋你住邊區?
唐 佐敦

九龍嘅唐樓只可做呢種舖地,唔超過1.5米高

但有個因素你需要考慮嘅係你嗰座附近有冇高樓大廈嘅影檔住太陽。
太陽能板生產商貼錢俾中電
中電貼錢俾用家
主因係生產商要清貨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞