【重開】撈左一排村屋太陽能發電系統,你問我答

289 回覆
2 Like 26 Dislike
小弟衰on9上次個post留咗個tg,畀連仔拉人封舖,所以今次就唔留tg喺呢個post啦,反正有心搵我自然搵到。

上次應該有d問題未解答到大家,歡迎大家喺度問返。
我印象佢個上網電價仲高過市電價
係咪真?中電定政府補貼緊?
1.僭建
2.中電處理好x慢
3.損耗
4.cp值低
5.投資定用家

大陸都有依類政策,過幾年會無啦啦叫停回購電力.
等你班友自給
聽講有一半左右都係energy loss?
1. 入bd入啲乜野資料
2. 太陽能板有無例同spec要求
3. 有無計數同installation detail分享下
僭建罰幾多?
平均一個月搵幾多?自己開公司?點入貨?
私樓 地下花園比唔比著?
我地平時電費計法:
以啱啱上網check多次嘅數字嚟計
首400度電×$0.855=$342
次600度電×$0.989=$593.4

燃料調整費
1000度電×$0.279=$279

成張唔計有時政府補貼咁就1000度電=$1214.4

除返開就大約$1.2一度電

咁家陣中電用5蚊一度電去買,簡直係貼錢買電
中電同大家簽嘅合約係到2033年年尾。

當然一國兩制都話50年不變嘅,所以一切都用家自己衡量下囉
重點唔係有幾多energy loss,而係發到幾多電。因為中電其實已經批埋個quota,預算客人屋企可以賣幾多電,所以如果過咗quota就算發再多都冇意思。
1. admin同事搞唔係好熟。不過正常程序係要搵ap簽名。

2. 太陽能板舉2個例子

LG 韓國貨
410板 2米×1米 700尺村屋可以放16塊左右。一般大家都會相信LG qc會靚過其實牌子,咁理論上係kum用d嘅

JA 支那貨
350板 1.6米×1米 700尺村屋可以放19塊左右。佢家陣有個多柵半片技術,簡單啲嚟講係將2塊細板合埋一塊板,咁就算有一邊壞咗,都可以減低對其他板嘅影響。

3. 計數
平均每日發電量:
lg410板×16塊×5.02香港天文台平均日照時間=32932=32.9度電

32.9度電×0.8 energy loss=26度電

每年電費收入:
26度電×365日×$5=$47450
成舊嘢合法,唔係僭建

我就2萬左右啦 我都係打工仔 貨係d老板自己識人攞返嚟,計返同淘寶價差唔多
比,但唔會好似村屋頂咁快回本,同埋你會冇左個花園
咁裝個lg410要幾多錢?
整完咩樣?個天台仲用唔用到?
大廈天台得唔得?
點睇太陽能發電個科技同行業前景?
如果係上面咁計就17~18萬,當中嘅差價在於個支架用料 逆變器牌子同埋幫你做嘅公司賺幾多錢
大概係咁樣

大廈天台要問你嗰座管理處畀唔畀
做到咁上下會飽和,全港村屋得咁多間,做晒就係做晒。所以最好搵d有執手尾服務嘅公司嚟做,因為呢d先有得生存落去。
香港係咪可以申請安裝Tesla Solar panel

https://www.tesla.com/zh_HK/solarroof
點解中電要補貼呢味嘢嘅
好似一直幫佢倒米

所以有人覺得個方案 not sustainable

就好似揀一隻hedge fund 但對方連點解隻find 賺到錢嘅principle 都冇講
淨係承諾N年都一直高回報
有呀 一分錢一分貨囉 我地就通常好少做,我會寧願叫個客揀隻好d嘅牛,咁會比較合乎成本效益。
咁發電系統呢家野我就覺得係長遠發展嚟嘅。到有一日化石能源真係用到咁上下嘅時候,其實裝咗太陽能板都係一份優勢嚟。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞