【重開】撈左一排村屋太陽能發電系統,你問我答

289 回覆
2 Like 26 Dislike
啱啱接咗單元朗3千尺嘅倉嚟做,60萬成本 每年電費回報都做到30萬
回報30萬
就算5蚊度都要年發6萬度喎
如何做到60萬成本就可以整到可以年發6萬度嘅系統?
只需裝板同電力裝置?
超過10kW就變4蚊度電
102塊lg410W板

410W×102塊=41.8kWh

41.8kWh×5.02(平均日照時間)=209度電

每年預算收入
209度電×365日×$4=$305140

扣返energy loss
$305140×0.8=$244112

比盡2年半都回到本
其實好睇實際情況,比如個倉係要做加固工程,又或者有d天台係要一次過做埋覆新又會有其他洗費。但如果剩計系統真係咁上下價錢

其實成本最費都係安裝師傅嘅人工,但做100塊同平時做18塊,其實人工都係咁上下,所以起得多板可以好快cover返個成本
數字上的確係咁計
但我好質疑係咪365日都有5.02個鐘出可以以full capacity產生電力
因為41.8kW只係個max. capacity
唔係個實際產電功率
只要陽光唔夠猛/角度唔夠垂直
個產電功率都已經會大跌
好睇地區
樓主淨係用天文台個日照時間做base
佢太陽能板又set死角度
唔係下下最好角度
雖然佢有打折
5.02就香港天文台計嘅

咁我喺最後都計多個20% energy loss畀佢,等條數可以少d誤差
不過樓主計個數24萬
再打折當佢下年開始得返2$ 1度電
都一年12萬
5年都回本
成20%回報
用返兩電個數
1kW系統一年1,000kWh會穩陣啲
冇可能最好角度㗎,22度就標準嚟嘅但如果塊塊都追求22度會太斜,裝唔到上個倉度。

以市區去計呢條數就實為唔到嘅,但如果以元朗錦田嗰邊去計,就真係有嘢遮擋

我唔敢講100%做到啦,但數字顯示係做到嘅。

除非氣候突然大變,一年365日都落雨啦
你講呢張?

我依家隻case係元朗嘅3000尺(102塊LG410W)倉呀,正常村屋最多只可以裝350尺(16塊LG410W)
等我計下中電呢個咁保守嘅情況係點計出嚟先

3000度電/365日=8.2度電(8200W)一日

8200W/12塊=每日每塊發684W

唔計energy loss
684W÷0.8=855W

以晶澳340W(1.6米×1米 normal size)為例,每塊每日平均發電時間
855W÷340=2.48小時

上面嘅意思係,正常可以舖350尺嘅情況下,變做只可以做233尺,然後個天氣極端到一日得2.5個小時去曬太陽

簡單d嚟講啦
中電嗰個係保守保守再保守嘅計法嚟。
現實情況係 普通村屋350尺天台都係3年半~4年回到本。人地裝咗又冇中伏嘅嗰d已經個個月收緊支票
唔關事
發電還發電
個支架還支架
BD只捉個支架,你上面放乜佢唔care
同事話只要放咗太陽能板支架唔會捉
只能話仍然係僭建
BD/鄰居睇唔過眼要攪你係可以叫你拆返
好睇你同事用咩架去整,行內有d升降架可以收返埋,就算有人嚟check都冇事
個傳釋少少唔夠準確
要達到340W嘅generation power
係需要太陽能射通量有1000W/m2
所以計出黎個2.5小時係指
「平均一年內每日要有2.5小時1000W/m2嘅太陽照射」

(得800W/m2的話
generation power已跌至237W

睇返天文台嘅記錄(要麻煩各位幫手回憶吓邊日比較猛太陽
太陽能射通量都幾波動吓

所以平均落黎一年內每日有2.5小時1000W/m2嘅太陽照射絕對唔算極端地保守

當然齋計數的話
大家用嘅假設都唔同
結果嘅差別會幾大

最理想係有啲客戶實例參考返
有齊曬一年四季嘅收益數字就最理想
家陣係直入電網啦
公司係咪喺荔枝角?
呢2.5個小時係我頭先就咁人手計一計出嚟,同埋就算有d時間發唔到full power都仲係發緊電。而full power嗰陣,我地睇返客戶嘅經驗係有陣時什至會發到比板本身列明嘅功率更高嘅電。

仲有要睇返中電只係用3份1個天台同埋仲有個位我係用唔到嚟計,就係中電佢寫呢份嘢嗰陣,香港市面嘅1.6米×1米板仲係280W左右,其實係講真係有好多因素。

不過好老實啦,我地呢啲死sales,點都會計靚d條數嘅。站喺我地角度已經係用咗一切最最最平均嘅數字去計我地客仔嘅收益。因為如果我地吹得太勁,做唔到個客咪又係小我地。
no ah
有興趣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞