【重開】撈左一排村屋太陽能發電系統,你問我答

289 回覆
2 Like 26 Dislike
我聽行內師兄講,計畫啱啱開始嗰陣中電係批得手鬆d,但依家計畫行咗一排之後都有個約數,係唔會批太大畀你。
組合屋係比較新少少嘅嘢,站喺我地太陽能公司角度,有得裝就一定裝畀你。但裝唔裝得都係要睇返業權擁有人畀唔畀裝。
都冇得話貴幾多,因為村屋標準係可以裝350尺,咁我地可以報到個數,但其他情況真係要實際望下先答到你。
都建議你問問管理處先會好d
歡迎
其實個計劃互惠互利, 你賣電俾中電,佢就可以係平時短暫peak period 既時間開少部發電機,慳好多錢,又可以扮支持環保良心企業
城市嘅demand係以MW做單位
以現時嘅規模,再生能源系統夾埋曬個丁點power係完全無任何影響力
所以係做唔到ecomonic load dispatch嘅效果

反倒係扮支持環保良心企業呢個真
條數唔合理
有無多啲數字以供核實
例如系統發電容量
組合屋上面可唔可以裝?
300尺幾耐回本?
定係可以支助自己電費?

八月其中一日天晴既功率
系統發電容量假設<10kW($5/kWh)
上述嘅一日賺到$290.5
咁就合理了

不過問題就會變成
起一個9~10kW嘅系統要幾多成本

中電話3kW嘅系統都要9萬成本

用支那架有無可能壓低到?
我屋企情況好特別 唔使用支架做屋頂
直接鋪上屋頂ok
識得有人攞呢做村屋停車上蓋 避開屋宇署
開少部發電機 ching你開緊玩笑?
太陽能板DIY 5萬元左右,一年返本
出面搵人搞十萬起跳
我意思唔係話你19太陽能可以完全頂到一部發電機發電量,係用黎減輕電力公司負荷,有時perk period 就係多左平均使用量少少,但要開多部發電機要夠負荷🤡 而開部靜止發電機既成本係相當巨大,仲要開一陣就停左,係非常浪費,咁而家咪試吓夾埋你地果少少,積少成多,頂到個peak ,佢開少部機就贏。 ps以前中電做既阿sir 講
香港天氣變化大,年年打風落大雨,濕度高,電氣設備係香港壽命起碼減半。有少少野壞,用家唔識整,搵專業人仕維修起碼幾千。一下唔好彩用一年就遇到十號風吹爛左total loss,就係咁先。依家bd唔捉你 僭建就唔代表合法。咁多村屋,有其中一塊裝得唔好,跌左落來壓死人,bd實做野,係咁出信告僭建。其實近幾年太陽能板做得好左,但效能依然好低。真係為環保就唔值得鼓勵安裝,製造電子垃圾
想要用太陽能板發電多到可以令電力公司開少部發電機,除非全香港所有面積都舖晒太陽能板
其實架係冇得支唔支那 香港地最貴係人工。平時一單最平嘅工程係15萬左右起標
幾時都係話乜都自己搞係最平
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞