[iOS/AN] 《逆轉オセロニア 》逆轉黑白棋 (1)

1001 回覆
10 Like 2 Dislike
想問下 升技除左食自己之外 重有無咩方法?見d人 s 駒都滿技

升技精靈
想睇樣可以去白銀杯既獎勵

唔該哂巴打 但我而家進退兩難 我抽左3次十連 mix pool 中左金色 同 新春毒 我應該抽多次等佢送多抽 定all in 咒pool 好

利申買左咒pack
月杯隻夏日二重星無加到COST仲係20
想問下 升技除左食自己之外 重有無咩方法?見d人 s 駒都滿技

升技精靈

唔該哂巴打 但我而家進退兩難 我抽左3次十連 mix pool 中左金色 同 新春毒 我應該抽多次等佢送多抽 定all in 咒pool 好

利申買左咒pack

抽左3次都唔抽多次?肯定要抽埋啦 魔B 齊左2隻未? 龍B齊左未?

升技精靈

利申買左咒pack

課左咒PACK 大方向係ALLIN咒POOL, 不過如果中左咒POOL封面三隻之一 + 兩隻A棋, 我覺得可以留石
月杯隻夏日二重星無加到COST仲係20

都抽唔到, 點知姐

升技精靈

利申買左咒pack

抽左3次都唔抽多次?肯定要抽埋啦 魔B 齊左2隻未? 龍B齊左未?

你都抽左3次緊係抽埋佢
咒寵之後會加會renew
呢個pool過左就要等1年
u諗u
唔該哂咁多位巴打 我魔b同龍b 同咒pool s 一隻都無 重要我本身係玩純神 兩頭唔到岸
唔該哂咁多位巴打 我魔b同龍b 同咒pool s 一隻都無 重要我本身係玩純神 兩頭唔到岸

玩純神抽唔齊黃金雙子同天使既話之後一定後悔, 新春蘭陵王都叫有代替品, 前面兩隻係無可取代, 特別係雙子

有本錢既咪課四季180石果個pack
必中一隻s

玩純神抽唔齊黃金雙子同天使既話之後一定後悔, 新春蘭陵王都叫有代替品, 前面兩隻係無可取代, 特別係雙子

姐係No 900 同 910?

有本錢既咪課四季180石果個pack
必中一隻s

無本錢 係咒pack幾抵 先課下

817 1216

817 1216

原來已經有 雙子 係無天使 唔該巴打 咁魔b同 龍b 又係咩黎 我諗我一直誤會哂 新手未習慣你地術語

817 1216

原來已經有 雙子 係無天使 唔該巴打 咁魔b同 龍b 又係咩黎 我諗我一直誤會哂 新手未習慣你地術語

1224 龍b

817 1216

824 1224
咒pool倒左100石都唔中S

S總會有代替品, A難講,
我咒S淨係抽到黑蛇, 都係混吸收玩, 出乎意料地勁
下個POST頭POST應該落埋紅幣點先有同用法
100幣必換
神A 時空
龍A 隻眼龍帝

三國唔中徐庶同貂嬋

三國唔中徐庶同貂嬋

我直頭咒pool之前無諗過要玩咒, 除左流克乜都無
下個POST頭POST應該落埋紅幣點先有同用法
100幣必換
神A 時空
龍A 隻眼龍帝

加埋魔個隻A, 豆化左岩入混隊/魔 未進/豆化都可以做隊員

S駒有同無超駒個隻召2隻反傷強度係天同地

遊戲下載

iOS: https://itunes.apple.com/jp/app/%E9%80%86%E8%BB%A2%E3%82%AA%E3%82%BB%E3%83%AD%E3%83%8B%E3%82%A2/id985100673?mt=8

An: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.dena.a12020519

參考網站

官方Wiki: [url]https://オセロニア攻略.gamematome.jp/game/964/wiki/%E3%83%88%E3%83%83%E3%83%97%E3%83%9A%E3%83%BC%E3%82%B8[/url]

官方Twitter: https://twitter.com/othellonia_info

評價網 (S棋): https://othellonia.net/resemara-ranking/

評價網 (A 棋): https://othellonia.net/a-rank-ranking/

評價網 (各屬性最強): https://gamedeets.com/othellonia/archives/185486
系統介紹
主畫面

遊戲主要分為CPU對戰同玩家對戰兩大模式

CPU 對戰分為1. 主線任務同2. 活動任務
主線任務

主線基本上除左新手初期, 或者刷素材之外, 後期都唔會點打, 打完拎石即可

活動任務

活動任務有分1. 曜日 2. 決鬥 3. 最凶 4. 絕望

1. 曜日係刷素材用, 基本上後期進化素材會多到唔要, 而且都可以用綠幣換

2. 決鬥係打A棋, 難度一般, 會定期有定番打, 只需要5體力, 建議定番既棋都練滿佢

3. 最凶係打S棋, 難度中上, 集齊基本隊伍就可以嘗試挑戰

4. 絕望都係打S棋, 但係係30 Cost既S棋, 難度略高, 要用特定既棋去打, 新手Cost不足, 可以無視

玩家對戰

玩家對戰有分1. 一般對戰 2. 天梯對戰 3. 練習對戰 4.月末杯賽對戰
由於玩家對戰係由電腦隨機幫你配對對手, 所以即使係新手亦有可能遇到幾千勝既高手, 要有被屠既心理準備

1. 一般對戰包括Daily對戰, 同埋微型杯賽, 獎勵為固定, 只要打夠一定勝數即可獲得

2. 天梯對戰就會計分, 贏一場加10分, 輸一場減10分, 累積一定分數會升上新既段數, 其中銅牌既獎勵No.122 (怜悧/露琪亞/鎖小) 為遊戲中唯一一隻可以強制對手使出攻擊力最低棋子既棋, 極具戰略意義, 記得唔好賣

天梯每個月頭會結算一次, 派發大量升技精靈同石, 又會影響體力回復速度, 金幣抽棋既獎勵, 可以的話請盡量打. 唔洗怕輸, 因為結算係會計你當月達到最高既段數, 即使跌左段位都唔怕.

另外更重要係每日第一場天梯對戰係免體力, 每日打贏一場可以獲得一石, 即使當日唔記得打, 個日粒石都可以累積, 最多累積7日, 簡單講即係一日贏一場, 一個月就會送夠30石

*注意: 天梯對戰會因應段數而限制隊伍既cost

3. 練習對戰無須體力, 輸贏都唔會有經驗值, 但係勝數會加入去對戰記錄, 新手初期打練習對戰係會有石送, 後期的話一般係拎黎試DECK

4. 月尾杯賽打贏30場會送你一隻好勁既A棋, 排名1000內會再送第二隻比你升技, 杯賽會根據「印」而加/減Cost, 一般限170-180 Cost, 最新規例係每日有3-4個時段打, 每次兩個鐘, 一日最多打30場, 連勝有額外分數

杯賽係橙幣入手既好場地, 即使打唔入1000內, 只要贏到30場, 仍然可以用兩隻A升技精靈升技

棋子說明

1. 記得Lock棋! 記得Lock棋! 記得Lock棋!

2. 升技靠食自己或者精靈升, 打到返黎既棋盡量食自己

3. Combo技要發動既話, 除左要滿足已經係場上既棋既combo技條件外, 仲要滿足手牌將要打個隻棋既技能發動條件, 簡單講即係 手牌Skill + 盤面Combo Skill 都滿足到就可以發動到

4. Cost 上限為200, 最高落8S, 但係無乜人會咁做

5. 相同既棋S / A 限一隻, B 限2隻, C 限3隻

引繼
新手常見問題

問: 主角寵應該揀邊隻 ?
答: 9隻主角都可以從遊戲入面唔同既Collection 抽到 , 但玩龍隊最好揀龍龜起手

問: 洗唔洗刷首抽 ?
答: 大部分既S 同A棋都可以用綠幣買到 , 除左超駒 (月初) , 強駒 (月中) , 同活動限定 , 如果目標唔係以上三種, 其實唔需要刻意去刷

問: 如果刷首抽刷邊隻好 ?
答: 超駒的話最推薦
No. 488 (毒蘿/死亡天使)
No. 870 (鎖鏈王女)

其次會推
No.873 (妖刀)
No.1189 (小倉唯)
No.1286
No.1476 (露西)
No.1624

玩神隊必備:
No.256(龍王子)

玩魔隊必備:
No. 488 (毒蘿/死亡天使)

玩龍隊必備
No. 695 (龍大叔)
No. 1189 (小倉唯) (可鬥化為龍屬)

問: 咩隊最勁 ?
答: 呢隻遊戲平衡做得唔錯, 唔同既隊伍都會有自己相克既隊伍, 例如回復神隊會怕龍隊, 龍隊會怕攻擊神隊, 減傷隊會怕毒隊

問: 需唔需要砌純色隊 ?
答: 有部分棋既技能係只限純色隊裡面用, CPU對戰的話包括戰友隊長 ; 而打天梯排名如果想要升上鑽級, 會需要神,魔,龍,混, 各100 勝, 所以基本上咩隊都要玩下

*注意: 棋子技能要求既純色係指16隻棋(全隊)同色, 而任務同天梯只要隊中任意10隻即可

問: 點樣先可以快速升棋 ?
答: 食龜, 每日有唔同時段出龜既關卡, 但基本上無人會打, 主要入手方法係靠每日對戰同每日任務, 玩落去會多到你賣, 一般淨係食S / A龜

*注意: 盡量唔好用綠/橙幣換龜, 特別係橙色

問: 點樣可以升Cost ?
答: 升Lv, 最高200 Cost, 之後你無論點升都無得再高, 一般隊伍180 cost開始成型

問: 點樣可以快速升Rank ?
答: 對戰經驗值同段數有關係, 段數去到最高既鑽石Master級既時候2000經一場, CPU關卡的話主線14-5經驗體力比最高, 但一般比較建議打對戰升Rank

問: 點樣先可以有逆轉幣 (綠幣) ?
答: 打Daily對戰, 特別任務, 同埋賣寵 (S:6500, A:1600, B:800, 打到返黎既除100)

問: 點樣先有戰鬥幣 (橙幣) ?
答: 每日任務, 月尾杯賽, 同埋每月天梯排名結算

問: 有100戰鬥幣 (橙幣) 換咩好?
答: 必換No. 758 (時魔/時空)
玩魔隊可考慮 No.680, 龍隊則可考慮 No. 602, 1088

問: 有時放咗隻棋之後佢右上有個數字倒數(有時係無限), 係咩意思?
答: Turn數,
藍色: 時限減攻 / 永久減攻
綠色: 時限補血 / 永久回血 / 倒數x Turn後回血
黃色: 時限加攻 / 永久加攻 / 倒數x Turn後加攻
紫色: 時限毒 / 永久毒 / 倒數x Turn後毒

問: 點解我玩親回隊對面都掛機磨足我十分鐘 ? 有冇解決方法 ?
答: 因為回隊太無恥, 所以對手掛機以示不滿並且報復, 解決方法就係唔好玩回隊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞