[法奧砌機中伏] 買完機 點知出事了

1001 回覆
29 Like 102 Dislike
咁h板超到幾多
搭i7 2900
係塊板設計走線差 所以qvl只到3600
asus b450m pro gaming s / msi b450m mortar一樣daisy chain 但上到4000mhz
4400?
我果塊msi同好多其他b450都4000啦
giga 呢塊只能3600 冇解

睇QVL都係3600 max
Giga啲野bios唔知咩料
推到悠二上水覆我
公版setting梗係啦
料就識堆
咪撚玩啦塊闣板有寫保證咩ram超到上3600/3200,冇保證就靠彩數

z板唔會寫保證超到粒u去邊,但會幫ram做測試同保證
MSI 中、高階就保證到最多ram超到上4000連個d單條雙層16gb x2 ram都會做測試、保證
Asus都多,但itx matx先多16gb x2高頻,16x2高頻ram 配asus atx板冇咩保證,靠彩數
技嘉就最撚少做測試、保證,上唔上到就睇彩數

簡單d講,想簡單xmp 高頻ram,MSI>Asus >技嘉
如果骨灰級超頻撚唔洗理
asrock呢
垃圾桶係隔離
你聯絡我yujihw fb
你當我係百科全書咩
查完3大廠就算,你得閒可以上asrock網到搵

BTW,覺得起碼識依類野先好做砌機佬一係就幫個客超撚掂,唔係亂鳩咁推野比客

法奧講穿咪又係普通9流砌機佬識q電子零件野咩,贏在係連登有pr
真msi超ram最勁
asus bios最好用
giga就算啦
asrock垃圾桶見
低階板不在此列
理得你塊板係邊間廠都一樣
留名睇7頭
Lm睇笑話
lm
用緊 itx
3900x 4.5G all core
1.5v

r20跑到8000分以上
差少少到8100

ram 3800 cl16 16 19

有咩問題
聯絡左
咸蛋黃巴打部機.我已經問左同事

首先講返部機.並唔係我地砌.係咸蛋黃巴打自行組裝的.有問題所以聯絡左我客服

1.
pci-e槽個扣爛左.冇左

2.
火牛螺絲用錯左.並唔係用火牛附送個4粒螺絲.呢粒係Pure Base 500附送既HDD襟絲

3.
火牛已經爛左.並不知係咩原因.估計係因為Pure Base 500火牛係機後放入去而唔係側面放入去.估計係側面夾硬放入去而造成爛左/花左.不過好彩既係SN Number貼紙冇爛

4.
底板上機箱螺絲.用錯左螺絲.Pure Base 500係用正常火牛個種螺絲黎上機箱(Pure Base 500有附送).不過用錯左另一包幼螺絲黎上.而家造成滑左牙.當時同事已經即刻聯絡左.同事唔敢隨便拆開拎返塊板出黎.

之後我地聯絡左咸蛋黃巴打.因為我地過往經驗.如果底板有出現明顯損壞(今次係Pci-e扣爆開左).就算係我地俾返聯強.聯強都話會因為有出現明顯損壞唔保.但反而如果呢個情況係客人自己拎上去嘈佢.有機會保.

我地同事都有聯絡返咸蛋黃巴打.我地會話盡量幫佢拆塊板出黎(因為滑牙好嚴重).咁最後都成功拆到既.但拆之前都有聯絡左佢先拆出黎

咁你咪法奧裝架
講重點啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞