[法奧砌機中伏] 買完機 點知出事了

1001 回覆
29 Like 102 Dislike
塊板 3600 代表廠保證安全行 3600或以下, 超過3600 睇手氣。

ram 4000 代表條ram 4000 或以下保證安全運行,你可以上4000或以上不過又係睇手氣。

2個夾埋3600 係安全,行 4000 底板有機會散熱&其他嘢有問題。

3600 板插 3600或以上ram 行3600 = 安全

插 3600以下 ram = 自動降頻安全行 / 可以強制超ram 睇手氣。

老實唔覺得夾埋行3600有咩問題,呢個配搭上4000 明顯係睇手氣,唔係包生仔。 有啲板仲寫明假設單糟 3600 , 雙糟/滿糟 預設上限會再降添。 你都可以超到滿糟 3600,不過唔包咁解。
你唔問下又點知唔得呢
爬文啦
樓主3200都行唔到阿
油耳咁好人 佢肯既
樓主如果想的話.可以搵返我客服.我可以幫你換返pack 3600.可以的
好啦 唔該你
多口問句 換板係咪冇可能
塊版咩ram 都超唔到咪rma
反正都係去悠二度
爬春咩, 都話咗要睇板嘅 spec 預設唔支援阿

以下截圖即刻跛呢塊 B450M 配matisse 系列cpu (最新3000系列) 嘅 QVL list

見唔見到成堆3600嘅ram 預設2xxx ?
塊板配 2000系列u 或者有單條最高 3600, 舊版配新 u 預設會唔瘭降頻唔睇 spec ?
板係悠二推定你自己揀?
而家經油二rma 聯強giga elite 板 要等幾耐到?
換完返去咪當一手比下手用
你要低質老屈.我冇野好講

反正pack RAM我會自用 / 二手放俾fd / 留起公司俾自己做維修電腦用ram
我們是 朋友吧?
唔需要

呢d係正常做法

點有可能放俾下手當全新
我們是朋友了
而家通常身邊朋友換機.都係問佢要唔要公司D二手貨.之後多數半價以下俾佢

所以我公司基本冇死貨 / 冇二手件
你一定好多朋友
有冇二手2070s/2080s
我都用緊HOF 不過係3600C17 4條8GB
3600+ b450 tomahawk max
超唔到3600C16/18
目前一直行3200C14見冇問題長期穩定就收貨
我要3950x夠了
賣比我阿喂
有問題我會自己負責
花馳啲野好都買嘅
我貪心少少要3990X
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞