[法奧砌機中伏] 買完機 點知出事了

1001 回覆
29 Like 102 Dislike
諗起我上年又係法奧買cpu+板+ram
條adata d10 3200 ram又係行唔到xmp
最尾自己降低去3000算
xmp不嬲唔包生仔
塊板official 唔support唔代表一定上唔到
高頻ram不嬲都係要板同ram都靚料先比較易上
同埋重點 ryzen 3gen用3600仲快過4000啦
一開始用adata咪幾好
不過佢介紹條用唔盡嘅RAM比你都幾搞笑
有D人以為底板冇分level

實際板廠靚料果堆 記憶體走線&PCB層都不同
師兄有無邊幾間鋪頭推介吓
每一間都比張list佢報價 全部一齊買同一樣樣買個價唔同的
我用美亞patroit 既b die 4133
正常ryzen 1600 2700 都set倒3200c14
仲要用塊asrock b450 itx

又真係有古怪
屌又blame the victim你估個個砌機都一定會想掂手動超頻?大把人覺得唔好煩就咁xmp算, 做打手唔好做得咁樣衰
腦場有水貨
油二唔賣水貨姐
XMP係INTEL出
你有無睇說明書?四條ram槽可能對應不同mhz
QVL都有一堆samsung die行到3600
你啲Ram係咪插左係cpu個邊數過去第2同4條槽?

btw amd行3600會快過4000 高過3600 IF clock同Ram個clock比例會變左自動變咗行2:1 而唔係1:1 延遲會因此大增
機箱+mon我網店買
adata 用唔盡既RAM
法奧同黃金D 撚樣sales有咩分別
佢3600 c18都炒啊
b die都咁
冇可能啦
一定壞左野
佢插2,4槽
set 1.35 3600 c18 18 18 38都炒啊
b die喎睇過
應該未清晒之前既Bios settings
佢拆左電池都咁
仇人list
都唔算
個時底板冇咩揀
係呀 佢QVL上隻CMK64GX4M4B3600C18已經係samsung b die啦
不過佢行3600 18-19-19-39 1.35v
你試吓跟佢set睇吓行唔行到
總之佢有用砌機服務 盡量用返果個服務聯絡店舖解決問題 唔好浪費
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞