[法奧砌機中伏] 買完機 點知出事了

1001 回覆
29 Like 102 Dislike
4月頭 同悠二買左部機
當時ram 冇貨 叫佢幫手介紹用邊條ram
佢本身叫我要adata
但我唔中意
叫佢比另一個我 佢介紹俾我
GALAX HOF OC Lab Arduino 16GB (2 x 8GB) DDR4 4000MHz CL19 Samsung B-DIE

咁最後我發現原來 Gigabyte B450M AORUS ELITE Micro-ATX 係最多只可以上到3600MHz
依家用係bios搞 XMP 上4000MHz
唔夠一陣就黑mon重開就reset埋bios

事後再搵佢 原來佢都知塊板上唔到4000MHz

剛先係隔黎post 叫巴打幫完手
https://lihkg.com/thread/2185974/page/1
咁仆街 明知你塊板上唔到4000mhz
但就水你買4000mhz ram
召喚刁民丁
聽日返工
今晚早d瞓
隨口up條4000 ram俾你係咪清死貨
xmp唔係隻隻ram都ok 主要睇底板記憶體走線好定差

如果有問題聯絡店舖處理
唉 依家行2133
乜鳩
我之前用呢塊版超ram上到3733 c16 1.45v 穩行喎
都係galax 不過係3600c17嗰條
佢呢條連3600 c17都行唔到阿
xmp4000 底板又唔支持 逼住用2133
你呢條我睇過
佢係on list 超頻ram黎
但我呢條唔係
我本身問左佢係咪行到XMP
係第一張圖到
應該係塊板走線差問題
依家我都唔明用呢條ram既原因
呢條ram 佢提議架
你可以睇下第一張圖
丁sir
聯絡店舖換ram就解決問題了 應該你塊板限制左
我試下同佢地傾一傾
咁大佬阿
你建議人買條4000ram
你唔幫人超埋
2133咁交比人
嗌自己搞係咪有病?
咁不如建議人買2133ram啦
唔係清貨係乜野
搵佢就得了
我都唔知點開口好
直接係FB搵佢??
咁不如換板...係咪本末倒置咗?
樓主搵過啦
客服覆佢xmp唔保證行到
唔係
樓主本身就無預筆值上4000
咁佢推薦 樓主又唔識野 咪信左囉
點知依家3600都行唔到
陰公
試下俾高啲電壓較3200 c16 18 18 36 睇下開唔開到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞