【會計撚圍爐】BIG4 / 2nd-tier / IRD / 審計署 / In-house account 吹水區(7)

1001 回覆
15 Like 3 Dislike
試下無壞嘅
不過BCM都幾wok架, 全年365日都有job做
AM出到去做fund house, bonus好高都幾好呀!
其實做開AM, 過幾年做做下想轉bank又唔係無可能架
我有識人做開insurance audit 一樣入到bank做
或者去advisory洗個底出番泥做bank
拿 我無做過tax
但係我聽講tax條路好窄
如果到時想轉行要discount好多年
不過你dtt audit係FS定點先?
Dtt未知係fs定core
你朋友轉咗邊間2nd tier?
佢幾時轉架?
我都想轉但今年好似唔係幾請人咁
佢個sector偏門啲.

有冇人工表可以分享吓
仲有q pay
Tg傾?
有冇人知 Team 1如何?
做呢個sector幾好
Tg傾?
想問下pwc x venturer 係咪伏
之前見有post話rotate完兩年都係入audit
有無ching做緊/做過
(依家經濟咁差 係咪通常都係得audit會係兩年之後收headcount 如果想入advisory 個d係咪無咩機會呢)
有冇巴絲有得in treasury ao2
知唔知通常in幾耐 同埋今次請幾多人
直接報advisory啦
rotation根本好少機會會入到advisory
btw有冇人做緊dtt valuation team
你岩 但已經mi完
入到唯有努力d
做fs個陣表現多d
巴打咩bg?
big4 大部分係sustainability /esg,同 impact investment 有距離
朋友係civil and environmental engg 底, 入big4 做sustainability 條路好唔好行?
2021 audit A1”
想問big4上conversion同QP洗唔洗自己比錢架?諗緊會唔會自己報Kaplan讀咗先..
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞