【會計撚圍爐】BIG4 / 2nd-tier / IRD / 審計署 / In-house account 吹水區(7)

1001 回覆
15 Like 3 Dislike
想做 Financial Risk

Dtt RA - FI risk
EY consulting - FSRM

邊個選擇會較好?
點睇黎緊annual要返大陸?去送死
唉 睇黎好多firm都開始要人返
間間second tier a1 package都差唔多架啦
Ch你係返cwb or tst?
想resign,一返就有排冇得返落黎
返大陸揾命搏
[行動post推到完場] 香港會計師公會理事會(HKICPA Council)選舉,當務之急踢走Big4同劏房波群組
https://lih.kg/gqxBzT

求樓主借位Pin
同請各位巴絲多多支持推文同埋投票
感謝各位
想做 Quan/ Risk Modelling related 既 project
Can add tg discuss ?
@offergod123
今年year3 major finance 做緊 part time local audit intern
嚟緊spring 會全職second tier audit intern
想問畢咗業之後入big4 audit機會大唔大

我需唔需要apply minor acct 但係我學校minor acct嘅科目只可以exempt 某啲卷 唔可以豁免成個conversion
Big4嘅conversion course會唔會唔俾我讀或者唔會優先考慮我
其實大學讀咩科應該冇乜所謂
講到尾都係睇讀邊間大學/gpa 幾多/apt test 做成點/intern experience
我以前都係讀conversion 嘅
個時同班嘅同學大學嘅major由phy chem bio去到中文英文拉丁文都有
有冇ching知kpmg actuarial advisory係做咩 值唔值得做winter intern
但resign又唔知去local定轉行好,都難搵工轉
有無人知second tier advisory senior consultant抵唔抵做同乜價位
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞