【會計撚圍爐】BIG4 / 2nd-tier / IRD / 審計署 / In-house account 吹水區(7)

1001 回覆
15 Like 3 Dislike
見p同e 既fs exp hired 都請緊人
想問本身如果做緊non-fs易唔易轉?第幾年轉比較好
我做左3年半audit
之後走advisory做左1年多d
宜家in house係M grade
雖然做番audit IA, 但係生活好過以前好多
其實唔多 宜家都好努力學緊野
宜家IA做嘅野範圍好廣 好多野都無見過
同埋我以前audit同宜家間公司直程唔同sector...
往年non-fs轉fs好易轉
我識好多人non-fs係SA2轉去P記做S1
因為S1未必需要做住SIC, 所以過到去有時間可以適應
我都有識人遲一年S1先轉過去
其實睇你有幾想走喇 我會建議SA2-S1轉去FS
FS好生活好多 申請轉喇 唔好猶疑
咩advisory?
Internal control?
有冇non big 4 a1 全年只做admin同testing?
想問下rsm同Mazars,大家會點揀?
但要discount 一年?
會唔會Q左會易啲轉?
我今年先入職 唔知到時有冇opening
Rsm 啦
人工福利都好啲
Partner in其實冇乜野
都係傾閒計
都係佢問你答
問乜?咪又係個堆
點解要㨂你,你點解㨂我地
你有咩長處,有咩planning
點樣答得好?冇答案,總之你要impress佢
唔好太行啲答案
回答自然,轉數快,當傾計
點樣做到上面呢啲野?
就係預先prepare哂問題
起碼諗10-15條你會覺得佢會問你既問題(可能最終只係問你5條)
然後寫哂你想點答,睇下有冇得改得靚仔啲
背哂佢,背到流利個隻,唔會睇得出你背咁樣
問到你 諗一兩秒 然後笑住口 背出黎
輕鬆冇難度
有冇人考CIMA?知唔知有冇用?
Thanks
Audit firm唔係Partnership咩? 都有audit requirement咩?
[行動post推到完場] 香港會計師公會理事會(HKICPA Council)選舉-告急呀劏房波book好檯慶功喇(3)
https://lih.kg/2310193
你轉Advisory 照轉做SA?
點解audit同advisory明明兩樣野都轉到?
senior轉過去都係senior
我advisory條team都唔係好technical, 嗰陣interview人地都著重問soft skills
同埋隻隻job做嘅野都唔同 好少重複
所以好多時大家都無做過類似嘅野 都俾人book去做
不過幾多大job下 寫落CV幾好睇
唔洗discount呀
我識幾個人轉去FS都未Q
過到去繼續考
P記年年都請exp hire咁濟 有opening機會好大
如果你本身有識人係FS做 可以refer你仲簡單
Risk Advisory入面除左internal control都有reg compliance做
準備入黎逼科做in house IT
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞