【會計撚圍爐】BIG4 / 2nd-tier / IRD / 審計署 / In-house account 吹水區(7)

1001 回覆
15 Like 3 Dislike
吓?
四大跳四大都要跌一年?
EY SA2 姐係A2
正常有d dormant比你試下
我轉公司做a2之後做a1野先世界級
咁advisory 定audit學得多實用既野
我a1時最多roll過working
你做緊邊間?
唔洗跌呀
SA係staff, S係senior
睇你出去想做咩喇 無話邊個實用啲嘅
因為我唔鍾意accounting/financial reporting 所以我過到去advisory係學到好多新野嘅
我本身就打算轉in house做Compliance/Internal Audit, 當時又搵唔到好工 就轉去Advisory玩下
你係big4轉big4, 定係second tier轉big4?
Second tier好多時都要discount好難bargain
不過一試無妨嘅
其實roll working你專心睇既話都會令你知每個item既連繫
同埋可能可以學到excel skills/formula
謝青幫pin
唔自爆喇
但係roll working我a1果陣最初係做呢d
之後做testing, 繼而做working拆breakdown, 之後就draft account 同埋做下dormant公司既ETB, 成個a1大約係咁
某d原因轉左第二間,職就升左但係我冇a1用,變左人工加左但學唔到野,因為自己都仲係最細,又做返以前既野,極其量都係學到複雜少少既ETB
最撚大鑊係條team冇job
Same
唔緊要啦,依加slack緊姐
Annual總有機會
有無巴絲做過bdo/sw 嘅accounting service department 即係幫人做outsource accounting
可唔可以大約講吓係做咩
有 想問咩?
唔係啊
我係hea左頭半年啊, 我都係忙dormant同瘋狂testing
我今年peak idle添
去幫其他job汁archive
條team冇job但係wok, 做起上黎比A1果陣更加冇意義, 仲要冇A1用, 我再做落去都係浪費時間我一早quit左
wok d咩唔講喇, 好易認得出我, 因為我條team係果間公司都幾出名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞