【會計撚圍爐】BIG4 / 2nd-tier / IRD / 審計署 / In-house account 吹水區(7)

1001 回覆
15 Like 3 Dislike
Ching點睇d fs 係咪都係4間最廢
Ms都係2nd tier, listed com數目同crowe差唔多
Crowe係一定拖糧 A garde好啲 細數易出
唔會拖得耐 多數拖到法定7日
但係S garde就拖到月中 極on9
間間2tier對big4黎講都一鳩樣(BDO除外啦)

我係你會㨂MS,不過最後都係睇彩數
不論crowe定ms
睇分去邊條team
比個人經驗你參考下 我都係major finance 今年final year 上個禮拜收到pwc core assurance offer
做過second tier cpa firm financial advisory intern

你鍾意讀acct都可以minor exempt唔到成個conversion都唔係好大問題 讀三個月就讀曬

我無minor acct都有audit offer 所以其實唔使咁擔心 不過你想讀就當然讀啦 我唔讀其實某程度上係因為我地讀acct course要計hon而我無好大信心攞A range
黎緊會入Crowe
gt今年又減人工,淨係得$5000派,manager全部陪坐多年,唔升仲要減人工
噤撚仆街就咪去啦,去咗盞你後悔
點會高$5000 果$5000係派完一次就冇
差唔得幾多啦。
幾乎架啦,d 同 k之爭。
但係d真係好度縮鑑於d年年爭全城最低,比我都係入k算數
另外感覺上d係四間入面最擁抱大媽區

你就咁LinkedIn分別睇下四間嘅china Page。d下下都post殘體中文,日日都話大媽區機遇
想問有冇Ching知道HLB team 1做咩類型多?
Listed com

但hlb不了
呢間垃圾就唔好做啦
收到
o下 但唔係要考到新QP先可以係香港叫CPA簽到financial statements 同攞big 4嘅QPAY咩🤔
我啱啱攞到pwc audit associate offer 唔係好識
Ching 有offer?
幫到手呀!!多謝你意見
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞