【會計撚圍爐】BIG4 / 2nd-tier / IRD / 審計署 / In-house account 吹水區(7)

1001 回覆
15 Like 3 Dislike
@teamfor23
想問下依加係咪好多audit firm都開始要上大陸啦??
(包括second tier同big 4)
On9 先做banking job. Wok 撚到仆街
好撚多admin 野
可以全年wok credit review banking return bdr quarterly interim annual....

利申: SIC
咩都做下會好d
第日去搵工都多d 野吹
點都好過cp D垃圾細job 呀
做fs exposure 一定好過cp 啦
估唔到
fs 都有細job
依家講緊FS 做awm 定 banking 喎...
根本咩sector嘅audit 都wok
保險:濕鳩ifrs 17 ,濕鳩保監,wok 爆
基金:同時做十幾隻濕鳩fund,wok足十幾次
講細嘅話一定細唔過係fs做基金
一個peak 少則5/6隻job 多則十幾隻job
有冇exposure 見仁見智
不過如果從學accounting standard嘅角度出發就真係冇咩exposure可言
除咗ifrs 9同13之外其他standard都唔會點用到
叻極比你做real estate fund個陣用埋ias 40
我就係經歷緊fund audit
fund audit其實平時係做啲咩
見每隻job得一兩星期好似好短
我跟開個d 係幾個月, 仲要quarter 咁玩
所以試下banking job 可能都未必差, 都叉左隻腳入去
大家係咪都會照考12月/1月?
平時要做啲咩
Rsm team 3好唔好?
想問下dtt audit同ey tax揀邊個好
有無師兄知到ey fs tp好唔好?會唔會好wok?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞