【會計撚圍爐】BIG4 / 2nd-tier / IRD / 審計署 / In-house account 吹水區(7)

1001 回覆
15 Like 3 Dislike
你係做咩tax?如果你想第時做in house嘅tax,乜tax都要識啲。
有右D咩想同之後想轉fs嘅人講?
or a1做cp 可以點學多啲嘢?/邊啲位必學?
thx ching
想知audit firm盤數係邊個負責audit架?
才俊係我偶像
請我
坦白講我依三年都過得幾混吉
知識層面上學到嘅野真係唔多
快啲嚟
想問non fs轉fs係唔係都係Big4?
Exp hired?

前兩年都好易轉,依家應該難咗
好多公司無budget請人,in左人之後等有budget再問人做唔做
希望一二月會多d opening 啦
無曬保就業計劃再加過埋聖誕新年旺季應該再差啲
通常一月二月係招聘旺季
不過今年真係唔知會點
Audit係學唔到野架喇
出去in house學得多好多, 又work life balance
我出左去in house未到一年, 已經覺得自己浪費左差唔多5年青春係到混吉
不過好彩我混吉得泥唔多OT, 好過又混吉又OT到死嘅人
Crowe就自求多福喇
唉 宜家武肺好多公司freeze headcount, cut budget
少左 opening
但都仲有班因為big4 freeze salary/做夠3-5年嘅人想走

我算好彩 年頭搵工 啱啱好開始爆武肺嗰陣走左
曾經in左某間銀行, in完過2個禮拜收到電話, 話個post cancel左
好彩嗰陣已經有offer走得人
入左條伏team A2但做A1野
搞到完全學唔到野, 身為A2瘋狂vouching
最近quit左, 我連sa都唔敢搵
但相比起舊年好多都唔請人, 我到而家都未有offer
如果1月都開唔到工我做commercial算了
我a1果陣長期尾班車, 我計過如果自己可以話事幾時走而同一個working hours既話
成個team culture朝早起碼遲個幾2個鐘, 食飯又食個半, 夜晚又食個半, 其實加加埋埋我一日為左就班粉腸要尾班車係每日蝕左4個鐘, 都未計中間去下廁所

即係話如果唔使扮工就8點前走得
應該認真做就學到野既
但真係要明做緊咩lor
但a grade 無可避免要做好多on9 admin 野,屌你老母ot 係為左痴薯條比partner 簽名
有無人黎緊要返大陸
邊間?
點解咁講
講真做tax想跳去做valuation 或者 m&a advisory係咪無咩可能除非high/top pay?

如果真係想試下,最佳時機係咪做兩年升senior嗰陣試?

最驚tax真係越做越窄,想跳走係咪應該趁早?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞