【會計撚圍爐】BIG4 / 2nd-tier / IRD / 審計署 / In-house account 吹水區(7)

1001 回覆
15 Like 3 Dislike
想問吓係你自己去搵,headhunt搵你定有人refer ? Thanks
年年唔同
睇下咁岩邊間多戈走
好似係
自己直接報
不過通常會搵走先自己一步嘅batchmate/大學同學refer
我個時冇熟嘅batchmate去咗我最後去咗個間
所以先自己報
唔該哂清 希望之後轉到
其實學就學到嘅,但學野嘅效益真係太低
我自己做audit 個陣嘅返工時間入面
七成時間做d學唔到野嘅重覆性工作/admin野
兩成時間學d 冇撚用嘅野 (audit procedures/間firm自己嘅audit guide)
剩低個一成時間先真係學d transferable 嘅skillset(accounting standard/listing rule/excel/word)
或者其他工可能都冇乜野學
但返其他工唔洗ot/少ot
高grade一樣大把admin野搞
起馬做a 唔洗去d開黎都唔知做乜鳩嘅會
有無人知financial reporting既avp咩價, 同埋前景如何
呢度有冇人讀MBA?
我朋友做HKEX AVP, 80K
我唔知你FR係邊間, 間間唔同價錢
Dame true
除非有心做partner
如果唔係愈早跳出去commercial仲好
但係唔敢好似巴打你咁夥辭
但係太早跳會唔會人工低
失緊業想跳
想問吓係有分開fs同core嘅opening?
定係都係報audit然後講preference
見到啲好似冇寫明fs audit
以我認知就一般都有discount (non fs)
Discount幅度就好睇你而家咩grade
但係跳出去又唔會係terminal salary
之後條路好睇個人能力同機遇

未夠3年就最好做夠3年先
除非轉field

我都係聽人講
希望有經驗嘅巴打補充/指正
有冇師兄講下 Baker Tilly
以前高grade我都照要改format印afs痴薯條
OT做野, 班management又唔會appreciate你
我啱啱出去做in house嗰陣 第一次聽到老細同我多謝前多謝後咁, 我當下真係
以前學嗰啲咩鬼accounting standard根本唔需要用到, 考個死人垃圾cpa宜家又唔需要
真係差唔多洗腦變番白紙

對唔住 做左多年audit個怨氣仲未散
咁big4 出嚟你帶到乜嘢畀依家呢間commercial?
你做左audit幾多年?
依加做緊commercial 咩title?
好遊 即係?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞