【會計撚圍爐】BIG4 / 2nd-tier / IRD / 審計署 / In-house account 吹水區(7)

1001 回覆
15 Like 3 Dislike
打算下年玩
shitty 起碼2nd up 加有audit intern 先有機
冇audit intern 如果係2tier 侵一年再過返去會唔會易啲
咁好似exposure都ok,你見你d 同事走嘅話通常係去做d 咩?
同埋平時返工忙唔忙,多唔多ot?
我已經做咗三年audit
依家有個機會轉去做mc,但title就要discount到由consultant做起
不過人工應該就唔會discount好多
諗緊如果最後有offer嘅話狗唔狗衝好
1. 多數一係big4/A記/I記,一係in-house operations/strategy

2. Project based,忙唔忙睇project 。無project嗰陣就做吓rfp嗰啲,唔算忙嘅。但senior好多時都會2/3個project同時係身,再要做rfp。
chill嘅project可以返10/11收6,我宜家做緊隻org. Transformation average 100 hours per week,係真係由朝做到晚 每日連食飯時間都無。
所以好難答你忙唔忙

3. big4唔係都計grade㗎咋咩,你落consultant我做a2?咪係萬尾2萬,都低senior幾多喎...。不過留意返,consulting一般都無OT篤
跳到去mbb 嘅係咪冇見過?
你自己做hea project同chur project 嘅比例大概係幾多?
mc 果個post其實係外國嘅big 4黎
個邊asso yr 1嘅起薪其實都只係低香港s2人工一成左右而且佢應該唔會比asso yr 1嘅人工我
當然net income 其實就肯定會少過留係香港繼續做big 4 audit,外國物價又貴d(我諗)稅又重d(依樣就肯定
但單睇pre tax income 嘅話,對比依家其實就應該都係discount 少少,甚至會多咗
1. 唔係話無嘅,但...等於audit轉ibank咁,實有 但唔會多囉。你轉得入MBB,本身grad嗰陣報都一定係去到final round等收backup offer嗰班人嚟㗎啦,條友本身都真係要好勁 反而我之前project team有見MBB轉big4,不過唔係香港big4。

2. 真係好難答,就算同一個客,唔同PMO/唔同scope嘅project都已經唔同程度嘅chur。

3. 巴打有外國passport?轉到外國big4咁勁外國big4好似係興train啲consultant做某一個industry嘅expert,唔似香港咁 樣樣industry都做 無樣精
咁睇黎chur 唔chur都係睇運
冇passport 呀
不過我以前學過下當地語言(果個國家唔係講英文),我走去報佢又真係叫我去in
我in 咗果個post 都有industry focus
我諗應該各有各好?香港有多d industry 嘅exposure嘅話出路好似會闊d?
你係secondment定直接係嗰個國家嘅big 4報,然後做online interview?佢幫你搞埋移民嗰啲?好正

無樣精未必好事
經agent 報
係呀online in會幫你搞working visa
未必會移民,我初步嘅計劃係做幾年之後返香港
主要係想當做跳板因為係香港從audit直接轉去做consulting嘅可能性接近0
想請問吓呢啲agent邊到搵?
定係佢主動approach你?
我都想轉去外國big4,我其實做好多job都係part外國big4一齊做但intenal調過去又好難
fd refer
我so far接觸過個d agent 其實係香港搵工都會見過,都係咩michael page, hays, robert half, morgan mckinley 個d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞