【會計撚圍爐】BIG4 / 2nd-tier / IRD / 審計署 / In-house account 吹水區(7)

1001 回覆
15 Like 3 Dislike
由big4轉去local未必個個適應到,而且cv唔好睇,第時見工好難解釋

而轉行嘅話,如果你S2或以上走,你預人工好低機會cut一大截,而且而家周圍都freeze headcount,難囉。你讀master洗底轉行又要錢。

睇定啲先啦
機會
依家難搵工到爆炸
裸辭真係要預自己會失業一輪
利申係big 4做到s2(頭兩年做non fs,之後轉咗firm做fs)
上個月裸辭咗
近呢半年send咗 around 800-900份cv
見咗11份工,乜撚野都見過(commericial, internal audit, 支資ibank, ipo sponsor, big 4 advisory/consulting都有)
依家一個offer 都冇
預咗會失業一輪
不過我自己唔等錢洗,所以其實都唔係太care
失業個陣中武肺嘅話仲可以多5000蚊零用錢洗
Fg offer都出埋啦喎
早d on board 第日早d 夠經驗拎牌 早d 脱苦海

big4 culture 真係超級on9 班人成10:00 先蒲頭,lunch 12-2, dinner 又食2個鐘, 所以slack 都12點先走到.屌你早少少番食快d 一定9點前走到.跟住又以wok 為榮又多on9 admin 野做

cls !!
[member]少年你太年輕啦
有時你見到Partner/Manager仲係房做緊野
你好意思走咩? 你係連登梗係可以大條道理
但到你人在職場 就好難 而且大把人爭住搏表現
我自己都好憎d扮曬工作狂既人
但冇辦法 個個都做戲子 唯有配合 [/member]
我以前成日唔理其他人自己走咗去
第二同第三年未試過遲過夜晚一點收工
年年有得升不過年年normal pay
以前得,今時今日依個環境
好多大陸人,10個人起碼有3個
btw, 係覺得cp 定fs 好做D?下年升a2果時轉firm
*我想
[行動post推到完場] 香港會計師公會理事會(HKICPA Council)選舉,踢走劏房波&Big4群組(2)!
https://lih.kg/2303297

求樓主借個位俾小弟
幫幫手pin
同埋請各位多多支持啦再入嚟推post啦同埋話俾身邊嘅朋友聽
小弟人微言輕
冇人聽佢講嘢
所以靠大家喇
對我黎講返fs會開心d
最大原因係因為fs唔洗去支那
我唔係太鐘意去支那
in terms of workload & exposure 呢?
你之前講你fs 都係做細job 多?
workload fs個陣大d,因為個陣係senior
我兩邊都係做細job,所以兩邊都冇乜exposure可言
不過做過一年fs 起馬令自己搵工個陣有大d機會有得in fs 相關嘅工,好似係
利申搵commercial工個陣 non fs同fs 都in 過
想問下pdk邊間tax好做啲
3間都有offer但係仲未知入咩line
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞