【英國-你問我答】現居Birmingham, 三十頭, 幾年前黎左做野同生BB

608 回覆
321 Like 14 Dislike
要上堂
電牌唔會正過
諗起peaky blinders套戲
炒樓正阿
香港人一人買兩三個單位
好快令英國停bno
我係做開裝修
如果想過去
帶定幾多錢好?
現金定銀行好?
bus uber都係中東人多
冇睇
我唔同意炒, 但呢個係資本市場正常運作
唔好高估香港人自己既數量同金錢
英國樓市唔見得會升好多, 人口經濟都咁成熟, 最多當分散投資
裝修好搵
相信好多人唔交/少交稅
有匯豐, 唔洗驚..又唔係去非洲
請問你係本身係香港做會計既邊樣工種? 做左幾耐野先去英國?
而家係英國又做會計既咩工種?
我係香港做緊tax 未有牌 諗緊點算 因為我諗做tax過到黎未必搵到工
想問英國北部Newcastle, Edinburgh係咪退休地方?
屋企人退休唔想去返大城市,邊頭比較適合?
本身做工程,跟埋去會唔會搵唔到工?
想問你一開始過英國難唔難適應,例如職場文化,同埋溝通嘅問題?

同埋你會唔會覺得未適應嗰陣,做野真係事倍功半?

啲同事會唔會覺得點解公司會請左個asian番來減低條team嘅efficiency?
Birmingham 多唔多人坐Uber?有無同d司機傾過大概一個月搵到幾多收入?
剪髮搵鬼佬定唐人?
多唔多唐人salon?
香港人去有咩工種同技能係有機會發展?
細城市cost of living好平
我做consulting
tax既睇你做既野可唔可以對英國firm有冇用啦, 我唔係專家但有機會幫伙問到人
big4 易請人
我既理解係london之外都係退休地方
你睇下中意山定水啦
工程唔清楚, 你講specific d 睇有冇人幫到手
香港轉份新工都要適應啦
我自己覺得冇乜問題
當然用英文吹水係難好多, 但做同事冇乜所謂
只可以講搵到食, 所以唔少人揸
Glassdoor話20,000鎊一年
https://www.glassdoor.co.uk/Salaries/birmingham-uber-driver-salary-SRCH_IL.0,10_IM1161_KO11,22.htm
睇你有乜技能
天生識個D, 教人中文呢D就唔洗諗
programme搶手
自己剪頭髮
主要係住
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞