【英國-你問我答】現居Birmingham, 三十頭, 幾年前黎左做野同生BB

608 回覆
321 Like 14 Dislike
一家三口打算年底過嚟,唔需要搵工純考慮小朋友校網(中學),除solihull sutton coldfield外仲有冇好地區推介?如果唔計房屋開支一家三口每月大概要幾多?10000-15000港幣夠唔夠做?
市中心啦
你慳慳地都夠生活
記得有車牌既,先煲香港申國際車牌,黎到一年內再用香港牌換英國牌
好認同你話「work life balance既氣氛瀰漫」、「但唔等如D人廢」同「present 強」
不過我呢度五點幾開始放工
仲覺得意/法人啲英文有啲難聽得明
香港人要努力
如果無專業,英文唔好,諗住做下保安/工廠佬,請問曼/伯既工作機會會唔會差唔多呢,thx
兩邊我冇資料比較
保安黎講,住宅少需求,因為得市中心係一棟棟,其餘獨立屋冇需要,
工廠唔清楚,但對英文要求可能更高,漏通唔到可能出事
具體你上INDEED睇睇
Push
香港做工程,會唔會去到果邊難揾返相關工作。
利申: CEng
去咗Bir睇咗兩日,黑人多得好誇張,商場迫到朗豪坊咁入間boots都5個員工4個黑人,好誇。

我估就業ok嘅,人口多。
補充:Bir 陽光好過man
你父母唔係英國稅務居民既話,佢地既遺產唔駛比英國既稅
住過 好涷
市容點㗎巴打
你個牌英國認唔認可
呢邊絕對係中東人多過黑人
師兄係咪分唔清
以前住過five ways 好正
依家有bno visa想過返去
知唔知b2b sales 會唔會請外地人
市民普遍自律,街上小見垃圾,但配套都係差極,咁大個鎮得兩間Tesco,市中心十零間蚊型鋪頭,可能因為佢係威爾斯部入口較排外,唔係探女朋友都唔會去啲鬼地方
你講緊邊度
唔會啦,黑人樣點會分唔到真係黑色唔係啡色,扁鼻厚嘴唇個啲,中東人靚好多。
真係好多喎師兄,行過商場嘅時候六七成都係黑人。
舖頭都係黑人Staff,我唔知住落啲隔籬鄰舍係乜嘢我都係純粹去嗰度一兩日。可能煮落係中東人多掛,不過就咁行一行都覺得啲黑人都過Man好多。
經過間教會唱歌都係成間教會黑人
就係英國認可
係咪有牌就會易揾工黎緊去urban plan,畢業做到個行係個度個會嘅grad member,但行頭唔闊雖然英國個邊好過香港,但都怕揾唔到工

同埋會唔會無當地人咁易揾工,定係有當地人請過做parttime 就無咁分別唔該巴打
u just directly apply to test then
of course it is more difficult to apply as a foreigner
it will be harder and less money compared to HK (99% case at least)
if u have UK-recognised license, it will be easier but doesnt mean it will be easier, as u can imagine u need to convince the employer why you are better than those have experience working in this nation...
講到尾,有牌就點都好過冇
但你隻身黎到乜人脈都冇,一定難搵,搵到都難生存
有心理準備先好黎
現實世界冇天堂,就算有,都唔係俾我地呢D一般人
明白同想像中差唔多,唔該巴打
終於追哂成個post
巴打,Tg咗你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞