【英國-你問我答】現居Birmingham, 三十頭, 幾年前黎左做野同生BB

608 回覆
321 Like 14 Dislike
OK
英國啲學校排外排得好緊要喎
樓主
9成教師純種白人
睇區 上網有得check 犯罪率 警察官網有得check
唔係行內人, 我估你唔係指住宅要測量師估價個種valuation架啦
英國RE市場好mature, demand supply都應該好平衡, 樓市呢十年有升但都算平穩地升
要睇你識乜, 可唔可以用係英國市場, 有冇呢邊認可既牌
呢邊有唔少fund focus in RE
岩, 香港得一個, 去邊你都係外人
文科咁籠統唔識答
我冇乜俾人歧視
夜晚出街冇野做, 條街基本唔會有人
以前係Scotland咁岩無錢
11點幾到行返屋企俾人拎斧頭打劫cls
Btw想問樓主有無見過IA請人
本身有ACCA,依家考緊CIA
咁顛夜晚我就算出街都渣車點對點咁去
睇你邊行既IA啦
銀行就經常有opening
請問一下關於遺產稅
上網搵過資料遺產稅要比40%
假如我同老婆仔女移民過左英國定居
在港的父母第時有咩事 繼承佢遺產時我係咪都要比返40%遺產稅英國政府?
唔該晒!
冇研究
好似都係多過某個數,以上個d先要比稅。
果個數好細
我再詳細睇過應該係計落資產增值稅
Hi 巴打
打算係Jewellery Quarter個頭租屋,你點睇?
算市中心位, 方便, 但如果會渣車既, 可以同budget住遠d大d
聽講係近市中心黎講治安最好既一區,有無聽講過?
個人覺得住harborne 果邊會好d , 之前住左一年,感覺幾好.
同意harborne好唔錯, 校區一流
講到尾睇你睇重邊樣野, 交通/租金/治安/大細新舊etc
你最concern治安既, 個人認為治安唔少區都唔錯, 同埋最緊要既,
係唔好出夜街, 夜晚條街真係冇乜人, 有起事真係唔知邊度搵人幫拖
而且鋪頭好早關, 你都出夜街都冇野好做

所以我自己會value屋既quality先 (重點會渣車), 治安唔太差就OK
早排喺伯明翰,而家過咗諾域治,呢度無伯明翰咁多黑人,樓價平,治安唔錯,退休都一流!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞