【英國-你問我答】現居Birmingham, 三十頭, 幾年前黎左做野同生BB

608 回覆
321 Like 14 Dislike
係, 跟住址, 國際學校另計
質素最好實係London
唔係
我以前會搭去marylebone果架火車去london
印象中都幾平下
買到advance去euston仲好啦
架車靚啲
請問樓主住緊個到租金幾多?
必須揸, 唔係好唔方便
租既話千五鎊左右
1. 樓主本係acca 定hkicpa?
2a. 你去到英國有冇攞iceaw/ ICAS
2b. 如果有, 你係咪用reciprocal membership agreement 轉?
3. 係咪big4 做過? 有big4 consulting exp 係咪容易啲搵工?
果邊account容唔容易搵工?
工作方面, 倫敦個生活節奏同香港好似, 忙同急, 同事都好aggressive; 相比非倫敦, 好似Birmingham咁, 即使係大公司都有陣work life balance既氣氛瀰漫, 6點公司起碼走左一半人, 7點基本熄唒燈. 係二線城市, 唔係人人都想升職加人工, 有好多人真心想hea夠用就唔升. 但唔等如D人廢, 相反, 呢邊既人presentation好強, 唔係屈語言咁簡單, 普遍邏輯條理都好清楚

我係倫敦同曼城做過,有同感,都覺得其實英國金融服務業既人員既skillset其實都好勁,做事又有效率,不過其他非高薪非高競爭既行業(如地產,物業管理)既工作態度同效率就認真麻麻(當然有例外既從業員)....
近近地有無得行山釣魚?
有無去唐人街間中英食野
係唔係真係咁難食

我在香港識間野老闆娘
桃苑最正
CPA 冇轉因為我唔係Audit
Consulting skills highly transferable
睇邊行啦, 好似係做金融既會計, 倫敦比較易
overall UK同HK GAAP應該差唔多
係, 人山還有一山高
香港係數量, 呢度係質量
想勁既, Peak district好多山, 揸車可到
想hea既, 英國好多公園
釣魚我冇玩, google話有, 不過Birmingham唔係海邊
中英係俾外國人食
桃苑燒味
bno平權之後都想去birmingham
有冇英文語言學校介紹 因為一到步想學好d英文先
點睇Jude Bellingham?
巴打有冇去過Nottingham
我本人打算緊Manchester, Nottingham..
貪佢有輕軌 初到步冇車都方便

Manchester就唔洗講啦
網上唔少片介紹
如果你有基本英文底子, 放膽就得, 英文溝通能力係講番黎, 唔係上堂上番黎

當然你有心水黎到做邊行既, 學定相關英文用詞實有用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞