【英國-你問我答】現居Birmingham, 三十頭, 幾年前黎左做野同生BB

608 回覆
321 Like 14 Dislike
搭火車十分鐘
想問如果係英國買樓做唔做到按揭? 如果做到大約幾多成?
咁BB係父母拎到BC前,係咩身份?佢要申請visa?
你有收入證明同VISA就得
75%
咁BB要VISA
一家四口都係諗緊倫敦或者其他二線城市
但係得30萬磅左右到買樓
工作上一養三又無乜特別技能會唔會吃香
同埋小朋友返學方面有無咩睇法?
london既話唔做mortgage 300K要住僻好多, 仲要睇你要幾大既屋
讀書唔讀私校既唔洗錢, 純睇校網, 當然大學另計
睇咩行業經驗
就咁伶伶丁丁一個MBA冇乜用 (除TOP TIER個D之外, e.g. Booth HBS INSEAD)
如果你係想堅係由頭做起, 就睇睇LINKEDIN先, 太闊我俾唔到意見
Birmingham都係我次選
想問吓有冇變區校網同治安比較好
Thx
rightmove 有講校區rating, 算準
小朋友教育方面同香港分別大唔大
大, RELAX D
我無BNO,做緊醫療 ,已經有英國執照,想過英國工作,有可能係香港online搵NHS 工拎T2 嗎?
醫護呢邊不嬲搶手
你有英國認可資格既 why not trying
當然英語能力唔可以太差
計劃黎緊12月經LOTR入Birmingham,我本身係香港做mobile app developer,大約2-3年經驗,樓主會唔會知做IT黎Birmingham會唔會難搵工?
就咁SEARCH下LINKEDIN都有百幾份
工作性質都係REMOTE多, 你可以試下APPLY左先
如果唔係你就等XMAS後
咁可能到時搵住remote先,希望有人請
問多樣,如果無揸車,租屋係咪最好揀返d距離火車站walking distance既屋最好?如果靠搭巴士,同搭火車,係咪好大分別?
仆街桃園好污糟
早大半年前俾人投訴 然後食環去查發現飯煲有老鼠屎
撐伯明翰定維拉?
想問下個邊多唔多media/廣告既工
喺香港做creative一向都係靠人脈,去到英國又要重新黎過有啲驚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞