【英國-你問我答】現居Birmingham, 三十頭, 幾年前黎左做野同生BB

608 回覆
321 Like 14 Dislike
簡單介紹, 我係香港做野6年, 主要係會計師樓做, 16年過左黎英國做野, BB係英國出生幾個月, 我係London同Birmingham都工作生活過, 岩岩係Birmingham買左樓

呢排好多朋友問我英國D野, 尤其想知非倫敦既2線城市, 所以分享下. 我既理解係英國只係得倫敦同非倫敦...2,3線城市都係差唔多

工作方面, 倫敦個生活節奏同香港好似, 忙同急, 同事都好aggressive; 相比非倫敦, 好似Birmingham咁, 即使係大公司都有陣work life balance既氣氛瀰漫, 6點公司起碼走左一半人, 7點基本熄唒燈. 係二線城市, 唔係人人都想升職加人工, 有好多人真心想hea夠用就唔升. 但唔等如D人廢, 相反, 呢邊既人presentation好強, 唔係屈語言咁簡單, 普遍邏輯條理都好清楚

搵錢方面, 香港搵錢係全世界最多之一, 英國冇得比, 我要交稅冇左成半人工; Pre-tax底薪方面, 倫敦同香港差唔多, 2線城市就低2-4成.

生活成本方面, 基本上除左車費同出街食貴D, 所有野都比香港平. 出街食貴個點在於冇乜平既選擇, 好似香港係可以30蚊坐低食個平面, 英國就10鎊起跳, 咩城市都係, 反而貴既餐廳同香港差唔多. 車費就堅貴, 市內bus 上車一程都3,4鎊, 火車去倫敦既要成千蚊港紙一程, 搭粒半鍾 (慢車搭2粒幾鍾可以平好多, 睇係咪peak hour).

小朋友方面, 係英國生係唔會自動有英國護照, 係睇爸媽有冇. 呢邊冇賓賓, 所以父母都要番工既話就要送去扥兒所, 一個星期5日計, 係Birmingham就2,3千港紙左右, 要注意既係如果遲左接小朋友, 係遂分鐘加錢而且十分貴

生活質素方面, 倫敦同香港好似,Birmingham就退休好多, 鋪頭食肆都好早收, 住就住得大好多, 我住緊獨立屋2層有花園車房, 係香港有排都唔洗諗...星期六日通常都係去下超市行下公園

想知咩就問啦, 盡答
有牌,搵account工難唔難?
想問下如果本身係HKICPA會員,轉個牌去icaew, 搵工方面會唔會易d?
audit 做成日請架啦, account 就難些少, 始終要localised既知識
廢d講睇咩industry同你既experience係咪transferable
我唔係做audit, 唔清楚, 但friend big4 internal transfer過黎好似唔洗再考野
想問Birmingham邊區特別唔好住

同埋邊區好好住?

thanks 巴打
工程藍領難唔難搵野做?
屋企徐晃幾大
市中心最方便, 單位細d 通常apartment 唔係house
SolihullSutton coldfield 都唔錯, 距離市中心20分鐘車左右, 有自己商場, 治安好, 白人多 (英國好多有色人種, 中東黑人多相對治安差)
睇下實際你做乜啦, 藍領好闊
一般工人接freelance好搵錢, 因為收現金唔交/少交稅
白領就硬食重稅
thanks巴打
做開大電野
影下附近街景
老問題,多歧視問題?
Dining room + kitchen 2百呎左右
sor我唔明
通常我地有乜要維修就上網搵, 有報價你可以睇睇
www.mybuilder.com
www.bidvine.com
工業電呀 保養呀 又會識家電咁 咩都做果類
Ching住邊度?
之前住過Selly Oak
中小學 state school質素如何?係咪真係住得近就入得到?
爸打老婆係當地人??
自己花園同對出公園
少少實有, 冇乜影響
可freelance既應該好好搵, 假設你有VISA過黎
你番左香港? 我solihull個頭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞