點樣可以扶返佢起身?

244 回覆
6 Like 12 Dislike
卡數可以試下債務重組搞搞佢,但心態好難改,你想要個咩既將來自己決定

差落咁多錢 佢話唔會批比佢

2皮都多?你去搞人地都未必想理你
佢睇完個po同我講冇野同我講 話唔洗我幫 姐係點

我諗你條仔應該決定自暴自棄架啦,你應該開心撇甩
件咁既垃圾
佢睇完個po同我講冇野同我講 話唔洗我幫 姐係點

我諗你條仔應該決定自暴自棄架啦,你應該開心撇甩
件咁既垃圾

講漏左,我覺得找兩皮野根本唔難,sem break 番盡d pt甚至做份暑期工都有兩皮,根本係你條仔冇上進心,
我自己都係一路番學一路番工,GPA 3.2,每個月夠使有突,你條仔咁垃圾應該一早飛左佢
一個賭撚係唔會唔賭
我都輸左20K
不過就冇借冇些 絲打唔好撚再幫佢啦
2皮野就睇到條仔有無上進心
我覺得幾抵呀
2皮野就比你知道 你重值唔值得同佢繼續行落去
玩多震好走啦 女人時間唔多架啦
你自己用個腦諗下 你第時同佢結埋婚生埋仔會係點?
跟我
唔痛唔識得反省

同ex 分左手之後而家一日假都冇 日日返學/工
人生充實左好多
係要有啲痛楚激勵下 如果都激唔起 咁呢個人同佢一齊唔會有未來

利申 都係22
樓主比一皮野我我有信心令你男朋友上進啲
不成功不收費
利申:自己曾經做過隱青一年宜家有正常生活正常社交仲有啲上進心
有意PM

那有錢呀 過兩招黎洗啦巴打

多一個上進心既人=多一個敵人,不了

乜你咁嫁

樓主認真答你
你條仔咁廢咩都唔做日日係屋企係因為見唔到將來做黎做去都係啲19工個人先頹廢
你宜家應該叫你男朋友學一們手藝(eg:裝修,開鎖,花王香港大把手藝有前途搵到食)比心機去學(呢條路應該最岩佢走因為志不左讀書)佢見到將來有希望既話做人點都會努力啲
你男朋友心靈應該都係幾脆弱
仲有一樣野好緊要打小啲丁打丁個人會好無精神做多啲運動個人心情會好好多

我咁打出黎都係因為係我最廢既時候有人扶起過我所以我都唔想咁仆街

如果將來買左樓發咗達請我食番餐就okay

佢唔係冇目標嫁 佢好有志氣
佢話要第日教書 要做老師
但係行動就較小 較懶惰
真係發左達既請你食十餐又點話 我都係望佢識諗姐

呢d 大話你仲信 我都講得出 點解你唔跟我?

同意 以前自己都好中意講呢啲 但係果陣自己都心知只係講得好聽啲呃你留係我身邊
真係有志氣既男人唔會同你講佢有志氣
拍左幾耐?
條仔個世界似係得番你

呢種人係要依賴人生活 自尊心極低

你地咁樣頂得幾耐? 開心 sweet 冇哂
得番等淡
拍左幾耐?
條仔個世界似係得番你

呢種人係要依賴人生活 自尊心極低

你地咁樣頂得幾耐? 開心 sweet 冇哂
得番等淡

2年左右啦...

那有錢呀 過兩招黎洗啦巴打

多一個上進心既人=多一個敵人,不了

乜你咁嫁

樓主認真答你
你條仔咁廢咩都唔做日日係屋企係因為見唔到將來做黎做去都係啲19工個人先頹廢
你宜家應該叫你男朋友學一們手藝(eg:裝修,開鎖,花王香港大把手藝有前途搵到食)比心機去學(呢條路應該最岩佢走因為志不左讀書)佢見到將來有希望既話做人點都會努力啲
你男朋友心靈應該都係幾脆弱
仲有一樣野好緊要打小啲丁打丁個人會好無精神做多啲運動個人心情會好好多

我咁打出黎都係因為係我最廢既時候有人扶起過我所以我都唔想咁仆街

如果將來買左樓發咗達請我食番餐就okay

佢唔係冇目標嫁 佢好有志氣
佢話要第日教書 要做老師
但係行動就較小 較懶惰
真係發左達既請你食十餐又點話 我都係望佢識諗姐

呢d 大話你仲信 我都講得出 點解你唔跟我?

同意 以前自己都好中意講呢啲 但係果陣自己都心知只係講得好聽啲呃你留係我身邊
真係有志氣既男人唔會同你講佢有志氣

如果係真既 好難接受
放手啦 對佢對你都好

我同你情況差差唔多,但佢好彩無賭錢
但一直唔搵工,失業好耐
鍾意買野駛錢,平時食飯出街都係我比錢多
仲要幫佢搵工,搵完仲要比佢鬧

最後都係分左手,分左手後有朋友同佢傾
先知佢覺得我一定唔會離開佢
佢慣左依賴我,所以無打算變
知道後我更加無後悔同佢分手
因為一個咁樣嘅人真係無可能再行落去

知道行呢一步好難,但你唔咁做佢可能一世都唔會醒

如果佢肯改呢?
依個世界有兩種人,一種係你扶佢,佢會自己都發力黎令自己企起身。依種人好易幫,你只需要出少少力就搞掂。另一種人係你扶佢,佢就會放鬆自己,完全等你扶佢。依種人除非你有能力養起佢,否則係無可能扶得起。樓主,你男朋友明顯係後者。
放手啦 對佢對你都好

但一直唔搵工,失業好耐

如果佢肯改呢?

唔洗如果
冇大變佢係唔會改
係一定唔會改
改左你來返呢個post搵我
放手啦 對佢對你都好

但一直唔搵工,失業好耐

如果佢肯改呢?

唔洗如果
冇大變佢係唔會改
係一定唔會改

X2
放手啦 對佢對你都好

但一直唔搵工,失業好耐

如果佢肯改呢?

唔洗如果
冇大變佢係唔會改
係一定唔會改

點先為止大改變?
最近好心淡
本身佢差落卡數同一啲債 一時間唔會即刻還得哂
但佢日日剩係返4-5個鐘炒散(晚上6-10/11點)
其餘時間日日係屋企煲劇
心平氣和講又試過 罵又罵過 根本冇用
可能因為一齊耐左 又成日為錢嘈交
唔知幾時開始一啲好普通男女朋友會做既野對我黎講好似已經變得好奢侈
唔會再同我講早晨早抖 唔會打比我 嘈完交都唔會氹返我搵過我 我自問我做到足 佢賭輸錢 我冇罵佢
我幫佢還 平時有鼓勵佢叫佢企返起身 但佢就日日都同我講 冇面見我 我搵唔到工 又話冇左我會死
成日同我講 我人生已完 我玩完 我窮我冇錢
真係好辛苦 永遠都好似得我主動 我去解決問題咁
佢一有問題就收埋自己 全部野唔上線 唔返工
消失左咁...其實佢想點..?我都好大壓力

你愈幫矩 矩就愈自悲 當去到一個位 就算你點幫矩 矩都會當應份 倒頭來重會埋怨你做咩唔幫矩更加多 你有無諗過其實矩同你講無用啊係想攞你同情心呢?
兩皮幾 其實可以好快還哂 打兩份pt 兩個月三個月都還完
最近好心淡
本身佢差落卡數同一啲債 一時間唔會即刻還得哂
但佢日日剩係返4-5個鐘炒散(晚上6-10/11點)
其餘時間日日係屋企煲劇
心平氣和講又試過 罵又罵過 根本冇用
可能因為一齊耐左 又成日為錢嘈交
唔知幾時開始一啲好普通男女朋友會做既野對我黎講好似已經變得好奢侈
唔會再同我講早晨早抖 唔會打比我 嘈完交都唔會氹返我搵過我 我自問我做到足 佢賭輸錢 我冇罵佢
我幫佢還 平時有鼓勵佢叫佢企返起身 但佢就日日都同我講 冇面見我 我搵唔到工 又話冇左我會死
成日同我講 我人生已完 我玩完 我窮我冇錢
真係好辛苦 永遠都好似得我主動 我去解決問題咁
佢一有問題就收埋自己 全部野唔上線 唔返工
消失左咁...其實佢想點..?我都好大壓力

你愈幫矩 矩就愈自悲 當去到一個位 就算你點幫矩 矩都會當應份 倒頭來重會埋怨你做咩唔幫矩更加多 你有無諗過其實矩同你講無用啊係想攞你同情心呢?

講多小小 過份自悲會産生自負 會覺得自己 同普通人唔同 係依個世界欠左矩 普通工作睇唔上眼 矩的能力係唔使做同普通人一樣的工作
放手啦 對佢對你都好

但一直唔搵工,失業好耐

如果佢肯改呢?

唔洗如果
冇大變佢係唔會改
係一定唔會改

點先為止大改變?

死屋企人
女朋友唔要佢
失去人生中重要既野
生活既支柱突然消失
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞