點樣可以扶返佢起身?

244 回覆
6 Like 12 Dislike
最近好心淡
本身佢差落卡數同一啲債 一時間唔會即刻還得哂
但佢日日剩係返4-5個鐘炒散(晚上6-10/11點)
其餘時間日日係屋企煲劇
心平氣和講又試過 罵又罵過 根本冇用
可能因為一齊耐左 又成日為錢嘈交
唔知幾時開始一啲好普通男女朋友會做既野對我黎講好似已經變得好奢侈
唔會再同我講早晨早抖 唔會打比我 嘈完交都唔會氹返我搵過我 我自問我做到足 佢賭輸錢 我冇罵佢
我幫佢還 平時有鼓勵佢叫佢企返起身 但佢就日日都同我講 冇面見我 我搵唔到工 又話冇左我會死
成日同我講 我人生已完 我玩完 我窮我冇錢
真係好辛苦 永遠都好似得我主動 我去解決問題咁
佢一有問題就收埋自己 全部野唔上線 唔返工
消失左咁...其實佢想點..?我都好大壓力
佢幾多歲,點解仲可以咁唔成熟
btw 哩啲野只能靠自己,旁人最多推佢一把,自己唔想起點都唔會起得到
垃圾 唔死都無用
btw 哩啲野只能靠自己,旁人最多推佢一把,自己唔想起點都唔會起得到

而家22啦 我真係唔知點
把口講到好愛我 但係一啲實際行動都冇

同佢講親就話 唔係我冇能力做 係我肯唔肯去做 我只係享受懶惰
斬纜啦
人唔失去唔識珍惜
人無經歷唔識成長
垃圾 唔死都無用

我真係好愛佢 但真係開始覺得有心無力...
斬纜啦
人唔失去唔識珍惜
人無經歷唔識成長

我自己都唔捨得
以前佢對我好好 好sweet 而家好似樣樣都唔做咁
樣樣都無以佢冇心情為理由 氹我一兩句都唔肯
愛大撚晒咩 你都戇撚鳩鳩 唔怪得一啖擔 ,22歲就周身債 都算 仲要本pea 係度怨 收皮啦 又唔係差幾百個,有心還一早的起心肝返工清債啦
放棄佢啦。

唔好對人性存有太大幻想。

愛大撚晒咩 你都戇撚鳩鳩 唔怪得一啖擔 ,22歲就周身債 都算 仲要本pea 係度怨 收皮啦 又唔係差幾百個,有心還一早的起心肝返工清債啦

呢一年以黎我都以為佢真係會的起心肝還錢 唉 一次又一又應承我 最後都係咁 一個月前同我講搵份工返full day快啲搵錢 到而家都仲係屋企煲緊劇 每日只係同我講一堆搵唔到工 好驚 冇面面對我既說話黎敷衍我
放棄佢啦。

唔好對人性存有太大幻想。

最近真係灰哂 唉

同佢講親就話 唔係我冇能力做 係我肯唔肯去做 我只係享受懶惰

咁後生就一堆債
你仲要幫佢還,佢只會愈黎愈過份,係唔會變好
你都係早走早著
斬纜啦
人唔失去唔識珍惜
人無經歷唔識成長

我自己都唔捨得

無話咩捨唔捨得
佢自己都唔長進 無人會幫到佢
我經歷過 我都先識醒
基本上佢係習慣左你唔會離開佢
你可先係佢成長唔到既原因

咁後生就一堆債
你都係早走早著

真係冇辦法激起佢的起心肝做個有用既人咩
斬纜啦
人唔失去唔識珍惜
人無經歷唔識成長

我自己都唔捨得

無話咩捨唔捨得
佢自己都唔長進 無人會幫到佢
我經歷過 我都先識醒
基本上佢係習慣左你唔會離開佢
你可先係佢成長唔到既原因

如果分開左 成長左 係佢身邊既可能就唔係我....

咁後生就一堆債
你都係早走早著

有嘅,但你要忍心囉,要睇住佢無錢還債,無錢食飯都唔好幫佢,佢求你都唔好幫
如果係困境中都唔識學習仲煲劇的話咁不如死左佢好過

咁後生就一堆債
你都係早走早著

有嘅,但你要忍心囉,要睇住佢無錢還債,無錢食飯都唔好幫佢,佢求你都唔好幫

佢仲成日擺副高姿態 唔復機呀 唔搵我呀 等我搵等我氹 我同佢講野又唔復 最後你嬲佢就會講句 我心情仲好低迷 我冇心情講野...對唔住 跟住就繼續煲劇

咁後生就一堆債
你都係早走早著

佢仲成日擺副高姿態 唔復機呀 唔搵我呀 等我搵等我氹 我同佢講野又唔復 最後你嬲佢就會講句 我心情仲好低迷 我冇心情講野...對唔住 跟住就繼續煲劇

你梗係唔好搵佢啦,由得佢自生自滅,自己起翻身

不過算啦,鬼叫你鐘意佢,你注定係會比佢食住,只要佢扮一兩下死狗你又會仆過去幫佢

咁後生就一堆債
你都係早走早著

你梗係唔好搵佢啦,由得佢自生自滅,自己起翻身

不過算啦,鬼叫你鐘意佢,你注定係會比佢食住,只要佢扮一兩下死狗你又會仆過去幫佢

我決定由而家起唔再搵佢 唔再理佢 唔再話佢 由得佢死 如果佢都唔搵返我 可能佢根本唔係好愛我 唔係口講咁重要...係咪?
跟本就係比你寵怪寵壞
你已經寵壞左佢 let him go
放過你自己
其實有你係度, 佢根本就未真正跌過, 你想點扶?
Btw 佢差落筆數大唔大 ?
卡數可以試下債務重組搞搞佢,但心態好難改,你想要個咩既將來自己決定
都已經咁耐時間,既然軟硬兼施都無用既時候,其實絲你真係好辛苦咼....
有無了解過其實佢除左懶仲有無啲咩原因令到佢成日留係屋企阿?
同埋你同佢之間係咪發生過太多事,令到你地之間既感情真係好深,所以你放唔低佢阿?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞