點樣可以扶返佢起身?

244 回覆
6 Like 12 Dislike
樓主比一皮野我我有信心令你男朋友上進啲
不成功不收費
利申:自己曾經做過隱青一年宜家有正常生活正常社交仲有啲上進心
有意PM

那有錢呀 過兩招黎洗啦巴打

多一個上進心既人=多一個敵人,不了

乜你咁嫁

呢一年以黎我都以為佢真係會的起心肝還錢 唉 一次又一又應承我 最後都係咁 一個月前同我講搵份工返full day快啲搵錢 到而家都仲係屋企煲緊劇 每日只係同我講一堆搵唔到工 好驚 冇面面對我既說話黎敷衍我

其實你係唔係要等到佢開口叫你出黎做雞你先肯放棄佢?

呢D垃圾一早就撇啦。 人跌左唔係問題, 佢肯起身既就幾辛苦都要幫。 佢自己都唔緊既你無責任幫佢。 更加無責任等佢。

我等左好耐好耐啦 好似一啲醒既跡象都冇 我都唔知仲可以等幾耐 我又覺得我搵唔返一個我咁愛佢 佢又咁愛我既人....

世界咁大點會無,同埋你肯定佢都係咁愛你?

佢話佢冇左我會死

講句冇你唔掂就搞到你咁 第時佢求埋婚 你就養佢一世
雖然話就話寧求人打仔 但係愛情係講兩方付出 佢冇錢又要你幫手還 佢keep住覺得有人幫自己 咪會繼續keep住係咁囉 佢22歲 唔大唔細 但係如果22歲都唔開始諗下自己將來 每日淨係係到同你講冇咗你唔掂 要讀書呀 全職不了 咁就可以每日返4粒鐘工 繼續係屋企煲劇 咁你嘅將來就係繼續養佢 我覺得佢已經係完全依賴你 如無大事繼續係咁 應該都唔會知醒 到老都係咁嘅樣

所以我真係好想尋求到一個方法幫到佢
唔止幫我同佢之間既感情 而係想佢真真正正諗得通 肯成長...

其實你一開始嘅解決方法已經錯咗 你完全咁俾佢食住 佢知你好愛佢 好唔捨得放手 由你肯幫佢還果刻起已經完全輸咗俾佢 除非你堅決唔再幫佢還 佢肯靠返自己 不過你應該會聽到好多果啲 你都唔愛我 唔肯共患難 算啦 之類呢啲說話

咁後生就一堆債
你仲要幫佢還,佢只會愈黎愈過份,係唔會變好
你都係早走早著

真係冇辦法激起佢的起心肝做個有用既人咩

有嘅,但你要忍心囉,要睇住佢無錢還債,無錢食飯都唔好幫佢,佢求你都唔好幫
如果係困境中都唔識學習仲煲劇的話咁不如死左佢好過

佢仲成日擺副高姿態 唔復機呀 唔搵我呀 等我搵等我氹 我同佢講野又唔復 最後你嬲佢就會講句 我心情仲好低迷 我冇心情講野...對唔住 跟住就繼續煲劇

你梗係唔好搵佢啦,由得佢自生自滅,自己起翻身

不過算啦,鬼叫你鐘意佢,你注定係會比佢食住,只要佢扮一兩下死狗你又會仆過去幫佢

我決定由而家起唔再搵佢 唔再理佢 唔再話佢 由得佢死 如果佢都唔搵返我 可能佢根本唔係好愛我 唔係口講咁重要...係咪?

就係因為習慣左有你照住 所以佢咪習慣左做廢柴囉 到佢自己真係唔掂既時候自然就會企番起身架啦,如果佢係唔企既 咁又怪得邊個?可以幫到佢既就只有佢自己
岩唔岩阿? 傻撚

我都認我係傻撚 我成日覺得愛佢就要陪佢走過高山低谷 但唔知幾時開始好似一直滑向低谷咁...

有個前設, 就係佢自己都係努力走緊出去。
如果佢自己想係下面發霉, 你無責任陪佢一齊發
認真,唔撚好幫人還錢
你一開始幫佢,佢會覺得第日有乜事你會出黎擋
所以佢做既野根本可以唔洗諗將來

佢爭人錢?佢唔care,因為你會幫佢還
佢無錢洗?佢無所謂,因為開句聲你就會比佢
佢唔搵工?佢有心架,因為你會番工養佢架嘛

屌,我作為一個過來人
我可以同你講我真係好撚後悔幫手還錢
唔好咁天真以為你付出幾多就可以得到番咁多
無用架,將你想付出既留比值得你付出既人
我真係唔想睇到你步我後塵
希望你好好諗下呢個人真係值得咩

絲打?
究竟佢地個腦諗乜
點解可以咁頹廢 永遠都係跟據心情去做任何野
一句冇心情 好頹就可以放低手頭既野
可以訓係床到話諗野諗好多個鐘...

呢D垃圾一早就撇啦。 人跌左唔係問題, 佢肯起身既就幾辛苦都要幫。 佢自己都唔緊既你無責任幫佢。 更加無責任等佢。

我等左好耐好耐啦 好似一啲醒既跡象都冇 我都唔知仲可以等幾耐 我又覺得我搵唔返一個我咁愛佢 佢又咁愛我既人....

佢話佢冇左我會死

雖然話就話寧求人打仔 但係愛情係講兩方付出 佢冇錢又要你幫手還 佢keep住覺得有人幫自己 咪會繼續keep住係咁囉 佢22歲 唔大唔細 但係如果22歲都唔開始諗下自己將來 每日淨係係到同你講冇咗你唔掂 要讀書呀 全職不了 咁就可以每日返4粒鐘工 繼續係屋企煲劇 咁你嘅將來就係繼續養佢 我覺得佢已經係完全依賴你 如無大事繼續係咁 應該都唔會知醒 到老都係咁嘅樣

唔止幫我同佢之間既感情 而係想佢真真正正諗得通 肯成長...

其實你一開始嘅解決方法已經錯咗 你完全咁俾佢食住 佢知你好愛佢 好唔捨得放手 由你肯幫佢還果刻起已經完全輸咗俾佢 除非你堅決唔再幫佢還 佢肯靠返自己 不過你應該會聽到好多果啲 你都唔愛我 唔肯共患難 算啦 之類呢啲說話

佢而家已經成日講 因為我唔話佢 佢話我剩係話佢 唔同佢共患難
認真,唔撚好幫人還錢

屌,我作為一個過來人

絲打?
究竟佢地個腦諗乜

係呢個森林好大你唔肯放手姐
認真,唔撚好幫人還錢

屌,我作為一個過來人

絲打?
究竟佢地個腦諗乜

因為佢知道你唔會離開佢,咁佢做咩又有咩所謂呢~
唔清卡數正on9
佢幾多歲,點解仲可以咁唔成熟
btw 哩啲野只能靠自己,旁人最多推佢一把,自己唔想起點都唔會起得到

而家22啦 我真係唔知點
把口講到好愛我 但係一啲實際行動都冇

同佢講親就話 唔係我冇能力做 係我肯唔肯去做 我只係享受懶惰

講得享受懶惰就飛得
愛大撚晒咩 你都戇撚鳩鳩 唔怪得一啖擔 ,22歲就周身債 都算 仲要本pea 係度怨 收皮啦 又唔係差幾百個,有心還一早的起心肝返工清債啦

呢一年以黎我都以為佢真係會的起心肝還錢 唉 一次又一又應承我 最後都係咁 一個月前同我講搵份工返full day快啲搵錢 到而家都仲係屋企煲緊劇 每日只係同我講一堆搵唔到工 好驚 冇面面對我既說話黎敷衍我

佢話佢冇左我會死

共產黨夠話為人民服務囉 。 你唔好信

有嘅,但你要忍心囉,要睇住佢無錢還債,無錢食飯都唔好幫佢,佢求你都唔好幫
如果係困境中都唔識學習仲煲劇的話咁不如死左佢好過

佢仲成日擺副高姿態 唔復機呀 唔搵我呀 等我搵等我氹 我同佢講野又唔復 最後你嬲佢就會講句 我心情仲好低迷 我冇心情講野...對唔住 跟住就繼續煲劇

你梗係唔好搵佢啦,由得佢自生自滅,自己起翻身

不過算啦,鬼叫你鐘意佢,你注定係會比佢食住,只要佢扮一兩下死狗你又會仆過去幫佢

我決定由而家起唔再搵佢 唔再理佢 唔再話佢 由得佢死 如果佢都唔搵返我 可能佢根本唔係好愛我 唔係口講咁重要...係咪?

就係因為習慣左有你照住 所以佢咪習慣左做廢柴囉 到佢自己真係唔掂既時候自然就會企番起身架啦,如果佢係唔企既 咁又怪得邊個?可以幫到佢既就只有佢自己
岩唔岩阿? 傻撚

我都認我係傻撚 我成日覺得愛佢就要陪佢走過高山低谷 但唔知幾時開始好似一直滑向低谷咁...

有個前設, 就係佢自己都係努力走緊出去。
如果佢自己想係下面發霉, 你無責任陪佢一齊發

霉左好耐啦
其實有你係度, 佢根本就未真正跌過, 你想點扶?
Btw 佢差落筆數大唔大 ?

2皮野到...

兩皮野都還唔起
算啦好嘛

笑撚左 講到咁慘諗住起碼6月數
認真,唔撚好幫人還錢

屌,我作為一個過來人

絲打?
究竟佢地個腦諗乜

係,幫前男友還過
佢地唔係無心情
係唔覺得自己做緊既野有問題
食軟飯無問題,唔番工無問題,爭人錢無問題
反正咁樣做廢人都有女朋友養,咁佢無必要咁努力做野
佢越頹,你越幫,佢見你越幫,佢就越頹
唔好咁蠢浪費自己既時間同耐性係呢d人身上
你離開左佢之後諗番你就知道唔值得

佢話佢冇左我會死

佢而家已經成日講 因為我唔話佢 佢話我剩係話佢 唔同佢共患難

共患難係一齊努力 佢都冇努力
放棄佢啦 同佢分手 要比佢知道呢個世界無錢係唔得既 !
我3年前都經歷過類似你男朋友咁 我唔番正職 澳門輸左十幾萬 差卡數 係呢個絕望既時刻 女朋友離開左我 然後就知道有錢就咩都有 無錢就咩都無呢個道理
雖然我而家唔算有錢 但都夠養自己養埋家中兩老
放手吧啦
斬纜啦
人唔失去唔識珍惜
人無經歷唔識成長

我自己都唔捨得
以前佢對我好好 好sweet 而家好似樣樣都唔做咁
樣樣都無以佢冇心情為理由 氹我一兩句都唔肯

無話咩捨唔捨得
佢自己都唔長進 無人會幫到佢
我經歷過 我都先識醒
基本上佢係習慣左你唔會離開佢
你可先係佢成長唔到既原因

如果分開左 成長左 係佢身邊既可能就唔係我....

為佢好為佢著想係要咁做
日後會唔會係返埋一齊睇緣份啦
你條仔個樣一定好得
認真,唔撚好幫人還錢

屌,我作為一個過來人

絲打?
究竟佢地個腦諗乜

應該真係要比個機會佢成長 希望我唔理佢唔搵佢 佢識企返起身 會搵返我
我自己都係22垃圾仔 一直都覺得人生無乜意義
之前係屋企做左年幾廢青 思考人生
之後都係差卡數唔夠錢還 最後咪又係死死地去出去打工還錢

垃圾點扶都冇用 正所謂爛泥扶唔上柄 所以話最後可以幫到自己起番身既人就只有自己
雖然我心態勢仲係同之前一樣消極 不過e家起碼叫做自給自足到 唔洗再問屋企人攞錢

咁我係咪冇野可以做到....
佢覺得我愛佢就應該共患難 次次我唔復佢就屌我唔同佢共患難 唔夠愛佢果啲

作為一個垃圾仔 我可以答你係

sry,未打哂就post左
作為一個垃圾仔 我可以答你
人地越同我講d正面既說話我就越頹越sad
越唔想理人
btw話共患難 我真係笑左出黎
呢d 只不過係情緒病發作跌入負面mode姐

你最多可以做既就係等 等佢自己企衝破心理關口 不過我覺得你可以追究下成因 同問下佢內心既想法 雖然我覺得佢未必會講出黎
不過最起碼你都可以知道佢發生緊咩事
認真,唔撚好幫人還錢

屌,我作為一個過來人

絲打?
究竟佢地個腦諗乜

係,幫前男友還過
佢地唔係無心情
係唔覺得自己做緊既野有問題
食軟飯無問題,唔番工無問題,爭人錢無問題
反正咁樣做廢人都有女朋友養,咁佢無必要咁努力做野
佢越頹,你越幫,佢見你越幫,佢就越頹
唔好咁蠢浪費自己既時間同耐性係呢d人身上
你離開左佢之後諗番你就知道唔值得

感同身受
你最後同佢講左分手?佢有冇搵返你?

佢話佢冇左我會死

共患難係一齊努力 佢都冇努力

日日都叫有返工 叫有努力過以前
分手佢就會醒 過來人
認真,唔撚好幫人還錢

屌,我作為一個過來人

絲打?
究竟佢地個腦諗乜

應該真係要比個機會佢成長 希望我唔理佢唔搵佢 佢識企返起身 會搵返我

你比得幾多次機會
唔好浪費自己青春啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞