點樣可以扶返佢起身?

244 回覆
6 Like 12 Dislike
我自己都有懶惰既問題
係屋企日日打機 每星期番得1 2日part time degree
持續左1年

最近一個月覺得唔係好掂
咁岩睇左段片
將自己要做既野寫低 做完就係隔離tick一tick 就會分泌乜鳩多巴胺令到個人開心
我去到依家試做左1個月 由小事mark起 例如每日準時起身,去到得閒落街跑步,得閒幫親人公司手,依家目標係搵番份真正pt。。。

雖然我去到依家都仲係好廢 比ft捱緊騾仔既大家恥笑
但係呢個方法都幫到我唔少 起碼有進度可以睇到 真係覺得自己開始pickup番

或者你可以叫佢試下
不過最緊要都係比d壓力佢 如果佢冇錢你又幫佢埋單 我都唔會做野啦
我自己都有懶惰既問題
係屋企日日打機 每星期番得1 2日part time degree
持續左1年

最近一個月覺得唔係好掂
咁岩睇左段片
將自己要做既野寫低 做完就係隔離tick一tick 就會分泌乜鳩多巴胺令到個人開心
我去到依家試做左1個月 由小事mark起 例如每日準時起身,去到得閒落街跑步,得閒幫親人公司手,依家目標係搵番份真正pt。。。

但係呢個方法都幫到我唔少 起碼有進度可以睇到 真係覺得自己開始pickup番

或者你可以叫佢試下
不過最緊要都係比d壓力佢 如果佢冇錢你又幫佢埋單 我都唔會做野啦

痳煩你 可唔可以開心share下條片比我 希望佢睇到之後有用啦~
放手啦 對佢對你都好

我同你情況差差唔多,但佢好彩無賭錢
但一直唔搵工,失業好耐
鍾意買野駛錢,平時食飯出街都係我比錢多
仲要幫佢搵工,搵完仲要比佢鬧

最後都係分左手,分左手後有朋友同佢傾
先知佢覺得我一定唔會離開佢
佢慣左依賴我,所以無打算變
知道後我更加無後悔同佢分手
因為一個咁樣嘅人真係無可能再行落去

知道行呢一步好難,但你唔咁做佢可能一世都唔會醒
我自己都有懶惰既問題
持續左1年

最近一個月覺得唔係好掂
咁岩睇左段片

或者你可以叫佢試下

痳煩你 可唔可以開心share下條片比我 希望佢睇到之後有用啦~

simon sinek why leader eat last (中字)
同埋 拖延大師的腦子在想什麼
其實2條片都唔係教人整notes 只係提左小part
係我覺得佢講得唔錯先驗證下佢d講法 點知係我身上又幾work
瀾泥扶唔上柄
你幫左佢還錢只會令到佢覺得會有人幫佢搞掂 更加助長左佢
呢d人係要餓過個驚過先會醒
22歲已經成身債依家就幫佢還 佢一路賭你一幫還還到32歲?
咁大個人就等佢自己學習下點做人 你幫唔得佢幾耐
幫佢等於害佢
我講左啲咩樓豬自己參透下
放手啦 對佢對你都好

我同你情況差差唔多,但佢好彩無賭錢
但一直唔搵工,失業好耐
鍾意買野駛錢,平時食飯出街都係我比錢多
仲要幫佢搵工,搵完仲要比佢鬧

最後都係分左手,分左手後有朋友同佢傾
先知佢覺得我一定唔會離開佢
佢慣左依賴我,所以無打算變
知道後我更加無後悔同佢分手
因為一個咁樣嘅人真係無可能再行落去

知道行呢一步好難,但你唔咁做佢可能一世都唔會醒

我知佢係慣左倚賴我 覺得我無論點都唔會走...
佢都唔識珍識你你仲留佢身邊有拎用?
佢有冇返過長工?
我希望你如果睇到呢個po既會真正去反思
而唔係繼續頹廢
而係的起心肝 一齊付出一齊努力
一齊行以後既路 一齊去維繫我地之間既感情
唔再係而家既你 只要你肯行 我會陪你行
佢有冇返過長工?

Sem break返過1個月full time 上年
如果係我,會及時放棄佢,唔好浪費自己時間。我好信一樣野,江山易改,本性難移
佢有冇返過長工?

讀完書未呀
讀完你要迫佢
佢唔夠膽試
樓主比一皮野我我有信心令你男朋友上進啲
不成功不收費
利申:自己曾經做過隱青一年宜家有正常生活正常社交仲有啲上進心
有意PM

那有錢呀 過兩招黎洗啦巴打

多一個上進心既人=多一個敵人,不了

乜你咁嫁

樓主認真答你
你條仔咁廢咩都唔做日日係屋企係因為見唔到將來做黎做去都係啲19工個人先頹廢
你宜家應該叫你男朋友學一們手藝(eg:裝修,開鎖,花王香港大把手藝有前途搵到食)比心機去學(呢條路應該最岩佢走因為志不左讀書)佢見到將來有希望既話做人點都會努力啲
你男朋友心靈應該都係幾脆弱
仲有一樣野好緊要打小啲丁打丁個人會好無精神做多啲運動個人心情會好好多

我咁打出黎都係因為係我最廢既時候有人扶起過我所以我都唔想咁仆街

如果將來買左樓發咗達請我食番餐就okay

佢唔係冇目標嫁 佢好有志氣
佢話要第日教書 要做老師
但係行動就較小 較懶惰
真係發左達既請你食十餐又點話 我都係望佢識諗姐
如果係我,會及時放棄佢,唔好浪費自己時間。我好信一樣野,江山易改,本性難移

世界之大 個個都有缺點 知錯可以改
點解佢仲未意識到 永遠只係諗點解會有呢個問題 而唔係諗點樣去解決問題
其實好大程度上我覺得係朋輩影響
佢啲朋友全部廢青
一係唔讀書 唔返工 靠屋企 日日打機
一係21歲人 生左個女 做份廢工$7000養老婆仔女 仲要賭外圍賭到冇錢買奶粉
所以其實我都唔係好想佢群咁多呢班人
同佢分手,俾個目標佢
話做到先一齊番

我好肯定佢會同我講:你唔夠愛我 你唔可以同我共患難 我對你真係好失望
佢有冇返過長工?

讀完書未呀
讀完你要迫佢
佢唔夠膽試

果陣我女友都係咁
都成兩年
一個人搵兩個洗好辛苦
我用分手黎威脅迫佢搵野做
最終佢搵到野做
點知我過左排受左好大挫折做左廢青
都係佢幫我無放棄我
所以邊個幫邊個呢d真係好難講
佢睇完個po同我講冇野同我講 話唔洗我幫 姐係點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞