與其話我好憎谷阿莫 不如話我好憎睇谷阿莫嘅人

258 回覆
490 Like 115 Dislike
其實一句講曬,
樓豬鐘意既作品: 睇谷阿莫 就係唔識欣賞電影 速食文化
樓豬認為爛片:睇谷阿莫,可以知道大約內容,唔駛曬時間睇爛片
結果樓豬同一般人一樣,自己鐘意既就唔可以有人侮辱套作品

其實我都係講下,因為我根本就無睇谷阿莫
不過調返轉頭呀,周國賢出新cd我會買,ffx出新cd我唔會買咁遮
其實我都唔係想侮辱爛片,只係我覺得好片睇谷阿莫嘅damage會大過爛片睇好多姐,咁當然我希望有時間大家就直接去睇套戲啦
有啲真係講得幾好值得睇既 e.g. 園子溫套真實魔鬼遊戲
但多數都都一般般
同埋有時入過戲院睇完套戲 隔一排想重溫下
都會睇佢
與其話我好憎睇谷阿莫 不如話我好憎樓豬依啲自命清高嘅人

thanks

人地話憎你
你thanks乜撚野
一係唔好出聲,一係屌返佢轉頭
thanks你老母
我通常係睇完嗰套戲先會睇返谷阿莫當聽多個影評同想知人地係理解套戲

佢邊忽似影評

佢9成片都係大魔王妖豐賤貨主角a完場,評左d咩?
我至多當佢講得好快嘅9uper
睇左谷阿莫當自己睇左真係
我通常睇谷阿莫都係自己冇興趣嘅戲
有興趣就唔會睇 劇透完倒自己米
利申 平均一星期入戲院睇兩套戲
我通常係睇完嗰套戲先會睇返谷阿莫當聽多個影評同想知人地係理解套戲

佢邊忽似影評

佢9成片都係大魔王妖豐賤貨主角a完場,評左d咩?
我至多當佢講得好快嘅9uper

笑死
其實一句講曬,
樓豬鐘意既作品: 睇谷阿莫 就係唔識欣賞電影 速食文化
樓豬認為爛片:睇谷阿莫,可以知道大約內容,唔駛曬時間睇爛片
結果樓豬同一般人一樣,自己鐘意既就唔可以有人侮辱套作品

其實我都係講下,因為我根本就無睇谷阿莫
不過調返轉頭呀,周國賢出新cd我會買,ffx出新cd我唔會買咁遮
其實我都唔係想侮辱爛片,只係我覺得好片睇谷阿莫嘅damage會大過爛片睇好多姐,咁當然我希望有時間大家就直接去睇套戲啦

應該係話咁樣,如果要比喻嘅話,谷阿莫就好似係電視上面介紹飲食節目嘅人咁,不過就用一個唔正經調皮嘅方式去做,例如會玩食物啦,可能又會亂加啲醬汁呀,是但夾埋幾樣食呀咁樣
即係如果佢去M記係咁玩嘅,雪糕點茄汁,雞翼又點雪糕咁樣,咁我都無辦法啦,當佢無聊玩下
但如果佢去食最高級嘅壽司,然後拎舊大拖羅去啲綠茶到浸熟佢,又將海膽同蛋壽司一齊食,仲要倒一大堆wasabi上啲壽司到玩野,你都會覺得嬲,晒料啦係咪
再講 佢嘅片同Honest Trailer嗰啲唔同
前者將電影內容濃縮到幾分鐘 偶然加插笑話 呢種係summary 不涉創作成分
後者係將電影優劣都一一點評 睇完唔知電影內容 但會對拍片人嘅評片標準有所理解 呢啲叫commentary

佢將自己同其他真正二次創作嘅人一齊相題並論 化身為捍衛二次創作嘅戰士
行徑同獅子山啲馬嬲偷人嘢食俾人趕走 再班啲馬仔返嚟話同人類死過一樣 最後人只會無差別咁打到佢地一獲熟
我有時會睇谷阿莫 但係平時冇睇戲 都唔會因為佢去睇戲
與其話我好憎睇谷阿莫 不如話我好憎樓豬依啲自命清高嘅人

thanks

人地話憎你
你thanks乜撚野
一係唔好出聲,一係屌返佢轉頭
thanks你老母

thanks下佢推post姐
如果佢真係有機會講解下我有幾自命清高嘅時候再會一會佢啦
反正佢都係廢up嘅多
台狗都垃圾是常識
傻閪中國城市
字都打唔撚好 次次都打同音字
同支那狗打既殘體錯字都一樣
支那基因
台狗都垃圾是常識
傻閪中國城市
字都打唔撚好 次次都打同音字
同支那狗打既殘體錯字都一樣
支那基因

次次同台仔溝通都好辛苦

利申:私人理由日日接觸台仔
佢個tone好笑,講咩返而唔係重點喎

會俾錢睇嘅始終都會俾,盜版撚無論有冇呢啲片都唔會俾錢睇。
收皮啦!!
其實根本唔係講得好唔好既問題
係佢公開用非法片源
而話佢咁樣係教學用途而不犯法
我真係笑而不語
鬼叫而家啲戲咁多伏

套實習無限耆我睇完佢反而特登買返隻bd黎睇
但佢同時有d一系列既電影..等人可以一口氣重溫番之前d劇情..再去戲院睇續集
利申:覺得佢確實係侵權
一百幾十蚊都俾唔起既人不如死撚左佢啦
老斬認同
你成篇嘢根本假設睇谷阿莫既人係為左睇digest睇影評。但事實上大部份人都係一心諗住睇佢鳩up同扭曲劇情。

其實你只係屌緊啲極少部分冇腦既人,懶係當自己判官
唔係谷fans 不過好憎樓主呢種懶係見解獨到,自命清高既口吻
就好似全世界屌緊689既時候,有個人彈出黎話與其話好憎689 不如話好憎呢個體制

唔洗thank我
以前行書局見到咩「一本書就明白英國史」、「三小時就能學心理學」垃圾書已經夠好笑 原來依家啲人退化到用幾分鐘睇一套電影
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞