與其話我好憎谷阿莫 不如話我好憎睇谷阿莫嘅人

258 回覆
490 Like 115 Dislike
用幾分鐘睇套戲既人
到底係咪真係以為自己睇緊戲
唔係好明話咩想慳時間就睇谷阿莫
因為你睇谷睇唔到或者欣賞唔到
鏡頭運用,電影節奏,電影音樂等等好多野
嚴格來講你睇谷唔係睇緊戲
你只係為左同人講你有睇套戲
睇谷is ok 但唔好話自己睇左套戲

聽一個人主觀角度講成套戲既劇情去斷定
是咪爛片,又係咪適當

谷阿莫用盗版賺錢做二次創作又是否適當
Honest trailer高質好多過谷阿莫
有時睇到有啲戲劇情細節位鋪排得好撚正 點知係佢口中變左個好撚兒戲幾分鐘就講完既小故事 你都咪話唔想即刻屌鳩佢
電影係由電影製作人嘅角度show比觀眾睇
而谷阿莫就係用觀眾嘅角度介紹比其他觀眾
正常就無得咁比較 你想睇套戲自然會比錢入戲院睇

唔否認有人睇完谷阿莫會當自己睇晒成套戲
但再講深入啲 好明顯就分得到
樓主鍾意深入討論套戲 應該搵返啲相對應嘅朋友
始終唔係人人都咁得閒深入了解完套戲再同人深入討論

至於我幾支持谷阿莫呢類型創作
比人多個角度了解套戲
(你可以唔鍾意)
方便啲鍾意戲透嘅人
(呢個世界都有人會唔介意劇透)
可以速食到一啲自己永遠都唔會睇嘅戲
(唔睇谷阿莫你唔會知有套咁嘅劇)

至於侵權都係由法官裁定
佢都算係灰色地帶
Cut出黎嘅片都無10分1
言談間用晒自創嘅名
主觀嘅角度 又有個人感想
就因為咁令啲人唔再入戲院睇劇真係無乜說服力

其實我無睇開谷阿莫 睇完樓主個post先去睇
評論嘅角度的確好獨到 不過鍾唔鍾意因人而異
谷阿莫呢D搞笑娛樂黎啫,點解會有人認真去睇架
其實睇戲真係好主觀. 我完全唔信影評呢家野.

你又唔係我,你又點知我對套戲個觀感係點.

其實我覺得每套戲都有D意思帶出黎(大部份啦,我都有中伏過).係睇你點睇.

睇完套戲如果你乜都羅唔到未必關套戲事,個人唔投入同唔理解個劇情都會影響左你對部戲既感覺.
我好多朋友鍾意睇佢
特別係我roommate 播撚到大一大聲
又自己係度鳩笑
有時聽到套戲係我想睇嘅
我就會出去行個轉或者戴個耳機
廢事俾谷阿莫破壞曬印象

唔好問我做乜唔叫roommate 唔好睇
我叫過 叫佢就算睇都唔好開喇叭播 但叫完過兩日佢又睇
我懶得屌

Honest Trailer 會做到令人想睇套戲

Honest Trailer 應讚就讚 應屌就屌
例如佢話Finding Dory係r水續作,但係都讚佢劇情感人
公道好多
其實谷阿莫唔係出名惡搞 ? 我以為佢嘅製作方向係醜化電影
谷乜野膜唔講普通話我會冇咁憎佢

算啦
點話極都有大概成MIL人訂閱佢

將D人名變哂ABCD, 劇情吹到幼稚園故事書咁
條友仲敢話係二次創作

我明白有好多人驚中伏/唔想哂錢/懶 而想"速食"
但都唔好睇呢D濕尻 YT上面有把其他比佢有質素嘅"速食"片啦
無睇過佢啲片
細佬就成日播
有時聽到佢係啲片到講啲自以爲好搞笑嘅gag真係好戇鳩
每人對每套電影嘅吸收都唔同
我鐘意自己去感受每套電影
但佢就成日貶底啲電影真係好討厭
影評是主觀的
個人意見

個個人對電影嘅睇法都唔同
谷阿莫其實只係講佢自己點睇套電影
唔知其他人點 但我自己睇只係覺得佢講得好好笑唔係為咗想當自己睇晒成套電影
個爭論就好似賣白粉有問題d定食白粉有問題d咁。
當谷阿莫係另類娛樂係好事, 當真係睇左套戲, 完全去認同佢既論點睇法就係本身個人有問題
[url]https://youtu.be/z18LY6NME1s
[/url]
要睇就睇nerdwriter啦佢可以講完套戲之後令人更想睇套戲 仲要唔會侵權

例如佢話Finding Dory係r水續作,但係都讚佢劇情感人
公道好多

性質完全唔同,
一個真係講套電影,有d人係分析套戲。

而谷阿莫係借套電影攪笑。
我而家先知會有人真心對待谷阿莫既片,
我係睇完笑完就算。
有心會睇套戲嘅,睇戲前我完全冇需要睇谷阿莫。一嚟你明知佢都係鳩吹鳩噏,睇嚟唔會幫你了解套戲;二嚟或多或少佢都會劇透,既然我係咪都會睇正版,點解仲要嘥時間俾你劇透唔好好地去享受套戲?

睇完正版睇唔睇谷阿莫就係個人取向,我本人就會睇嘅。當睇下會唔會佢睇到嘅嘢我睇漏咗,退一萬步睇佢鳩噏攞嚟打發下時間都得。

如果冇心睇套戲嘅,睇唔睇谷阿莫我都唔會睇套戲,都係唔會影響到個票房㗎。

最撚煩係個啲睇完谷阿莫當睇完套戲嘅人唧 佢哋由頭到尾都唔打算睇正版,我就唔信會睇正版嘅人會喺事前睇谷阿莫,貪劇透咩

所以個問題不在於谷阿莫,係在於睇完當睇咗套戲嘅人。正如啲人沉迷賭博,問題不在於馬會,而係在於啲人控制唔到自己。

公道好多

性質完全唔同,
一個真係講套電影,有d人係分析套戲。

而谷阿莫係借套電影攪笑。
我而家先知會有人真心對待谷阿莫既片,
我係睇完笑完就算。

樓上好多當影評咁睇
得啖笑
平時聽到人話咩"無睇套戲呀,睇谷阿莫算啦"
真係妹好撚嬲,難聽過粗口
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞