與其話我好憎谷阿莫 不如話我好憎睇谷阿莫嘅人

258 回覆
490 Like 115 Dislike
唔係谷fans 不過好憎樓主呢種懶係見解獨到,自命清高既口吻
就好似全世界屌緊689既時候,有個人彈出黎話與其話好憎689 不如話好憎呢個體制

唔洗thank我

冇人要多謝你囉
得啦得啦 總之你認為係好嘅電影 谷阿莫就唔准睇啦 ok?
你成篇嘢根本假設睇谷阿莫既人係為左睇digest睇影評。但事實上大部份人都係一心諗住睇佢鳩up同扭曲劇情。

其實你只係屌緊啲極少部分冇腦既人,懶係當自己判官

唔緊要啦如果我真係判官,如果有咁多認真睇戲嘅人我仲開心tim
咁如果大家都有鑑賞力我開心都黎唔切,咁嘅話我認係我衰都無咩所謂
唔係谷fans 不過好憎樓主呢種懶係見解獨到,自命清高既口吻
就好似全世界屌緊689既時候,有個人彈出黎話與其話好憎689 不如話好憎呢個體制

唔洗thank我

冇人要多謝你囉

樓主會心存感激我幫佢推post嘛

唔洗thank我

冇人要多謝你囉

樓主會心存感激我幫佢推post嘛

唔洗啦,有咩屁就快啲放啦
我反而係睇返我睇過既戲 睇下條友講啲咩憨鳩嘢有無扭曲原本套戲。老實講如果係為左想知套戲講乜又唔肯俾錢入場個堆真係不知所謂,唔撚係以為幾分鐘就明套戲掛

我都會睇啲我睇咗嘅戲
得啦得啦 總之你認為係好嘅電影 谷阿莫就唔准睇啦 ok?

「應該係話咁樣,如果要比喻嘅話,谷阿莫就好似係電視上面介紹飲食節目嘅人咁,不過就用一個唔正經調皮嘅方式去做,例如會玩食物啦,可能又會亂加啲醬汁呀,是但夾埋幾樣食呀咁樣
即係如果佢去M記係咁玩嘅,雪糕點茄汁,雞翼又點雪糕咁樣,咁我都無辦法啦,當佢無聊玩下
但如果佢去食最高級嘅壽司,然後拎舊大拖羅去啲綠茶到浸熟佢,又將海膽同蛋壽司一齊食,仲要倒一大堆wasabi上啲壽司到玩野,你都會覺得嬲,晒料啦係咪」
我睇阿谷莫都因為之前sba睇唔切佢比啲戲先
如果真係有心 我一定唔揀佢
睇佢片就純粹係想聽佢講嘢,同講咩片冇乜關係
基本上有興趣嘅戲根本一早就入戲院睇咗,冇興趣嘅就算講到點好睇都唔會睇
d論點好弱
全部以自己主觀利益出發
你嘅意思係
爛片就可以俾谷阿莫二創
正片就唔可以?

人哋重點討論緊著作權同content provider要creative content嘅成本,
制作人(不只一個)
花錢(不只1000萬)
花心血(拍套戲係超過一百人努力)
花時間(正常一套戲都幾個月先拍完)
俾谷阿莫二創完,人哋睇完,就唔會入戲俾錢睇
制作人收唔到應有嘅利益,下套戲投放更少資源
做成一個壞嘅循環,
而唔係關套戲好唔好睇事

另外,你網上偷歌偷片睇,就唔好講得自己咁高尚,其實你都係賤人一個
其實谷阿莫honest trailer唔係睇完套戲先再睇佢地抽水?
未睇過套戲就咁睇好難明d笑點
樓主第一個point係到屌人地睇完谷阿莫當睇左套戲
第二個point就話睇完谷阿莫基本上都睇完套戲
企穩先講啦好嗎
考公開試有 精讀
睇小說有 初評/再評/三評金庸男女角色
睇戲有 影評、谷阿莫

有需求才有供應
同原作版權持有人傾掂就共同分享商業利益
傾唔掂就打官司
其實谷阿莫honest trailer唔係睇完套戲先再睇佢地抽水?
未睇過套戲就咁睇好難明d笑點

honest trailer就唔對套戲有D了解就真係未必睇得明個笑點
所以片商點解唔抗拒因爲係有宣傳作用又唔會取代到套戲
谷阿莫好明顯就唔係基本上係同套戲分離左
同片商都好難冇衝突
雖則我覺得D片商告得入都唔會話真係對佢地有咩幫助
企穩先講啦好嗎

冇錯啊
好多人睇完知道晒主要劇情就當自己睇過
但主要劇情會忽略好多細節同關連位
同意谷阿莫講啲劇情係冇咁準確 真心想睇套戲唔會㩒入去睇嘅 但如果只係想睇啲冇乜興趣嘅都應該無傷大雅嘅
睇左谷阿莫就當睇左套戲既人本身都唔會入場睇架啦
唔好覺得人人睇完谷就唔睇原本部電影
企穩先講啦好嗎

冇錯啊
好多人睇完知道晒主要劇情就當自己睇過
但主要劇情會忽略好多細節同關連位

所以樓主第二個point係廢既?
樓主立論係話睇完谷阿莫再睇番套戲知晒劇情無癮wo
依加你又走出黎話細節位 家陣睇細節位睇關連位唔可以過癮?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞