與其話我好憎谷阿莫 不如話我好憎睇谷阿莫嘅人

258 回覆
490 Like 115 Dislike
唔係長文就大晒架
何況都唔算長
其實你地講到尾都係睇唔過眼佢賺到錢

yes
我地眼紅backup佬

upvote「論點弱」嗰班圍爐取暖就算?
我一路以為睇谷阿莫係當啲好笑嘅片咁睇
乜原來真係有人當睇咗套戲咁on9架?
利申 淨係睇過一兩次谷阿莫

有啲人就係會蠢到依個地步,考試為中心嘅教育,根本提升唔到平均民智,永遠只有高者更高
其實睇戲除左睇劇情 演技 鏡頭 音樂 好多野都好重要 而呢啲係喺條友既片度係唔會睇到 淨係聽到佢把鳩聲
完全認同
真係好憎同人地講起邊套戲好睇 好恐怖
佢話佢知 佢睇左 但原來係睇谷阿莫
然後佢就話都係嗰啲劇情啦 普普通通
Interstellar我睇左imax 3D 3 次,最後一次瞓着左

但每次睇到男主去完麥迪文個星老左20年後見到個女叫返屋企都係喊爆

我唔覺套戲好有深度,不過戲味好出。視覺同選角都一流,係Annie成日比佢浮誇同大起大落既演技導左出戲
好認同

但我覺得你要講得清晰啲

你討厭既係「睇左谷阿莫當睇左戲既人

我自己係鍾意睇谷阿莫

但只可以講谷阿莫啲片本身就係一種創作

通常佢將人地既劇情講到完全係另一回事

睇電影本身係一種享受
你老味成隊crew嘔心瀝血整出黎兩粒鐘既連續鏡頭 每一幕都有血有肉

我好明白上面呢件事

但唔代表我接受「睇谷阿莫=睇左套戲」
呢點先係最撚重要

以為睇谷阿莫=睇左戲係最撚鳩既人
其實又唔係每套戲都俾佢講到冇晒營養嘅
好似Lucy咁,佢後面用左成分鐘有多去講套戲嘅精華同理念
雖然短但起碼有做返演繹套戲出黎嘅責任
不過不失啦
我個人都欣賞佢嘅幽默嘅
雖然認同樓主所講嘅反對速食文化
而家d trailer 濕9 播完等於無播 睇完都唔知套戲適唔適合自己

谷阿莫呢類資訊其實有一定既補充作用,至於睇唔睇佢會唔會影響觀看正片質數就自己決定啦

另外佢都俾到d電影介紹既作用,有好多片唔睇佢都唔會知,而佢既簡介會比較有趣味

而且應該好多人都會有睇完套戲再入去谷阿莫度笑下回味下

唔係話佢咁做一定合法,但係就一定有市場,我諗唔會有人睇左5分鐘就當睇左套戲,如果真係有咁佢本身都應該無打算睇果套戲囉
有好多戲唔係佢介紹根本唔識知有呢套野
佢帶起左好多冷門戲
同埋有啲香港根本都無上過

香港淨係一堆熱門戲,冷門啲嘅一係時段少一係無出現過
我睇谷阿莫得2個原因
1)睇完套戲 想睇下佢點演繹,有時幾搞笑
2)一睇就知爛片,入去睇下幾爛笑下

樓主又唔洗講到谷阿莫問題
你講個類人根本有冇佢都一樣
係本身個人問題
佢一樣可以睇影評當睇左套戲
同埋我身邊好少呢d人
其實又唔係每套戲都俾佢講到冇晒營養嘅
好似Lucy咁,佢後面用左成分鐘有多去講套戲嘅精華同理念
雖然短但起碼有做返演繹套戲出黎嘅責任
不過不失啦
我個人都欣賞佢嘅幽默嘅
雖然認同樓主所講嘅反對速食文化

都市入嘅學習工作時間愈長,速食文化嘅影響就愈大愈蔓延開
無時間睇套戲,我咪睇下谷阿莫,當聽故事,有乜問題?
個個都好似你咁得閒入戲院睇兩次?有時間我都訓下啦
你成篇嘢根本假設睇谷阿莫既人係為左睇digest睇影評。但事實上大部份人都係一心諗住睇佢鳩up同扭曲劇情。

其實你只係屌緊啲極少部分冇腦既人,懶係當自己判官

Agger
我就算睇完套戲都會睇下佢
當笑片睇咪算
手殘俾錯負評
同意樓主d point
影評不嬲都係咁上下
同感
我都會睇谷阿莫,不過係睇佢剪港產片,恐佈片或爛片
Inception, fight club 呢d 真係可以有班懶醒話睇谷阿莫當睇左?浪費曬套戲
其實睇谷阿莫都仲有以下幾個原因嘅:

1. 完全唔想睇套戲/劇, 但周圍啲人成日講, 想知道下咩事.
例如<來自星星的你>

其實呢個原因我覺得同上wiki睇劇情提要差唔多

2. 睇完套戲但情節太複雜想了解多啲. 雖然有人話俗阿莫啲情節太過簡化, 但要理清一個脈絡都唔係下下咁易, 有啲戲拍到亂七八糟, 睇完都唔佢講乜

3. 有啲長篇電影睇完但唔記得左之前講乜, 例如harry potter, star war etc. 想睇第一集前重溫下

其實谷阿莫根本就係劇透, 你如果好想睇某套戲, 你都會專登避開晒啲劇透啦, 又點會主動去睇谷阿莫? 所以「谷阿莫而令到少左人去睇戲」呢個論點真係好值得懷疑. 咁係咪如果我個frd問我某套戲講乜我都唔可以講俾佢聽?

另外有人話佢太過簡化侮辱左套戲, 咁只係唔同人有唔同審美觀. 例如我覺得Bach係要全神灌注專心聽嘅, 咁唔通啲人係商場將Bach 當BGM咁播, 又或者啲人一路做野一路聽我就要take offence, 覺得果啲係對Bach嘅侮辱咩?
啲point有啲弱幫你補一飛啦
鐘意睇戲既人唔會buy呢啲片
呢啲當影評都當唔到
完全係對電影既侮辱
我好多時都係入戲院睇完
都睇谷阿莫 因為我鐘意佢用一個角度睇套戲
夠曬娛樂性

同埋睇完谷阿莫就話自己睇完套戲個班人
係本身智力有問題 唔關睇谷阿莫事
正如以前考ce 有本野叫最後一分鐘
都唔會有人同你講睇曬本野就叫溫曬成個syllabus啦
其實電影討論就係小圈子既野,樓主你都係怪睇完谷阿莫d人冇得同你做深入討論
我諗真係對電影有研究有興趣應該唔會對谷阿莫太上心
其實我一定係睇完套戲先會睇谷阿莫
想睇下佢會點講呢套戲
電影帶嚟嘅享受從來就唔只劇情
鋪排 鏡頭 配樂 角色設計 演技
呢個世界千千萬萬個故事 幾可會特別到印象深刻
就係靠電影嘅種種技巧將原本平淡嘅故事帶出深度 呢個就係電影高深嘅地方 亦係佢難以被速食嘅原因

agger ,

特別係配樂 , 有d 位本身已經好感人 加埋好既配樂

真係將個劇情升華到另一個境界
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞