與其話我好憎谷阿莫 不如話我好憎睇谷阿莫嘅人

258 回覆
490 Like 115 Dislike
無興趣既戲先會睇谷阿莫
樓主係咪D人講乜你信乜嘅人
谷阿莫最多咪當笑話睇
點會真係覺得當睇左套戲
我覺得睇谷阿莫應該係想聽佢對電影既演繹多於睇套電影本身
即係套戲既內容唔係重點
即使變左做肥媽私房菜都好
啲人都會去睇
因為將佢重新演繹既係谷阿莫

行申冇咩點睇但睇過佢幾條片
版權問題就留翻比個官判,佢站係灰色地帶

不過條友都係上網講下自己對套電影嘅睇法又要畀你班友鬥,香港幾時變成咁樣?
劇咩透姐,佢都寫到明x分鐘看見y,咁梗係包埋結局架啦;明知個邊槍林彈雨都要走入去,中槍怪得邊個。
你鍾意有深度咁睇唔代表其他人都鍾意,你可以話inception套戲點樣有深度法,我夠可以話套戲失真,劇情唔合理。

因為人地同你意見不合就話想鬥人/打死人,咁你同共慘黨有咩分別?
唔駛咁上心,呢樣野各有所好,大不了話不投機半句多,你鍾意飲啤酒,我鍾意飲紅酒,享受方式唔同,無謂辯駁

當然,只係飲過一種,就假意當另一種唔得,呢樣先係要批判既地方,證明佢思想狹隘
討厭佢 係因為佢以詆毀貶低一套戲為手段去嘩眾取寵
唔好講咩有正經評論 九成既片都係將套戲 榨乾摧毀 然後指住嚟笑佢幾乾幾爛
以前行書局見到咩「一本書就明白英國史」、「三小時就能學心理學」垃圾書已經夠好笑 原來依家啲人退化到用幾分鐘睇一套電影

你都on撚鳩
呢d書既定位係用黎一次過提供關鍵字比初學
唔洗d有興趣接觸既人要由頭自己慢慢摸
睇完之後自己再特別鑽研有興趣既範圍你識條撚
咁樓豬就唔係憎睇谷阿莫d人
而係憎部份人睇完佢當睇左

個班人就有冇谷阿莫都一樣咁低智架啦
唔通冇谷阿莫就會知醜咩
唔好講咩有正經評論 九成既片都係將套戲 榨乾摧毀 然後指住嚟笑佢幾乾幾爛

將套戲啲劇情用黎搞下gag就叫榨乾摧毀
有冇咁玻璃心
關於谷阿莫呢個人,正反兩面已經有好多人講啦
個啲咩BT,套戲仲上緊嘅時候已經剪左條片,又或者honest trailer/captv都係咁,做咩淨係告谷阿莫呢啲呢到唔討論住,我覺得無咩意思,因為與其話我憎呢個人,不如話我比較憎睇谷阿莫嘅人

其實谷阿莫究竟係咩?

用X分鐘看完20XX年XXXX分鐘長的電影 - XXXX(個標題不外乎都係咁)
其實擺明車馬,就係為左俾連睇兩個鐘戲都懶/連俾幾十蚊都俾唔起嘅人
可以快速消化一套戲嘅方式

對於呢個講法,睇谷阿莫嘅人通常都會有幾個解釋:

1.爛片唔緊要啦,睇谷阿莫咪當睇左
2.如果真係好睇嘅話,我咪再入返場睇/再買碟囉
3.咁你bt都係老翻架啦,你咁清高話谷阿莫/睇谷阿莫嘅人係咪無bt過先

係回應呢三個講法之前,我想post張圖先

老實講,對於1嘅講法,我係好認同,谷阿莫有時剪起上黎個啲戲真係終極垃圾,咩擺渡人呀咁樣
但係問題係,其實佢剪嘅戲入面,有好多戲我覺得,唔好話嫌佢長,我仲嫌佢短呀
上面張圖,有有深度嘅戲(inception,interstallar),有充滿張力嘅戲(Whiplash)
個套戲睇嘅時候我都嫌唔夠喉,起碼都想睇兩次,你條友是但加啲爛gag落去,抽兩句水,講親個啲劇情都唔係特別準都算

最大問題係,有班人睇左谷阿莫,然後就當自己睇左套戲,呢個先係最大問題

如果有一日有人同我講佢睇左interstallar,我問佢邊一幕最精彩,佢話無呀其實我都係睇左谷阿莫,如果法律許可我早就打死左佢

信我,我見過

關於2.,老實講我好難相信有啲人會係完整睇晒成套戲嘅劇情之後然後再入返場睇/買碟,老實講,谷阿莫嘅觀眾就係連睇兩個鐘都懶,俾幾十蚊都慳嘅人,你話你睇完谷阿莫真係買碟,我唔通唔信你咩,但有幾多個呀

關於第二點仲有一個好乞人憎嘅講法,就係當谷阿莫係trailer或者評分,睇完就知伏唔伏,但老實講谷阿莫同trailer最大分別嘅就係,trailer目的係吸引你去睇晒成套戲,谷阿莫目的係令你睇晒成套戲,假設有一日谷阿莫剪左fight club,你睇完個結局之後呀,我當你真係咁神心去睇返套戲,你都唔爽啦

關於3,其實我都無咩咁清高,爛片我一樣會上網睇,歌一樣都係上網聽,其實我地都知道我地大家都無咩咁清高,只不過有樣野你真心鐘意,你都會考慮下俾錢支持佢呀,我地心入面都好清楚,拍戲呀唱歌個啲人唔係練仙架,我都知戲院睇戲好那貴,如果真係鐘意套戲嘅咪早場去睇囉,如果唔知道伏唔伏咪睇下trailer囉,睇下imdb rotten tomatos囉,其實有好多方法唔洗睇谷阿莫架

最後我想講我真係好怕谷阿莫呢種速食文化,對我黎講將inception剪做6分鐘嘅感覺,就好似去食法國餐然後你同廚師講「其實你唔洗逐樣慢慢上架啦一次過擺晒係個碟到我就會食架啦」咁樣,睇fight club inception呢啲戲最有趣嘅部份,就係睇晒成套,個晚慢慢諗,第二朝訓醒睇下其他人影評嘅睇法,再同自己嘅睇法對比下

笑死 咩叫比唔起錢入場 睇完谷阿莫就當睇左??

我就係比錢睇完戲 再搵番谷阿莫黎睇

睇下佢用唔同觀點講下 笑下

你個堆咩速食文化論點完全唔適用

因為係身邊既人係咁

就假設全世界睇谷阿莫就基於以上個幾點?

佢有講過佢個d係正經評論咩
個世界係咁多低質野架啦,係多盲毛捧
樣樣都要嬲咪好唔得閒
睇有劇透既影評姐,唔得既咩?
睇佢係睇佢點講d垃圾泡菜/支那電視
睇電影=/=淨睇劇情
強國嗰班仲難頂
通常我都係睇完先睇谷阿莫
睇下佢點抽套爛片
有心入場睇既一定係入左場睇先再睇呢d
好想睇既戲
比如黎緊fishman lok 果套/ 銀河守護隊2
我係連trailer都唔會睇
講真用自己觀感睇完套戲 再聽下其他人同搞笑角色剖析套戲係幾正 即係好似d人搞gag 都係用另一種角度表達同一樣野 覺得好唔好笑見仁見志啦
講到十惡不赦教壞人搞到人 搞笑既野 你唔係真係當認真影評咁睇呀
連登仔咪又係幾十字總結晒一套十幾廿集加加埋埋有十幾個鐘嘅韓劇
女主角好窮,男主角係有錢仔,最後生cancer

谷阿莫d片起碼字數多過連登仔評韓劇
關於谷阿莫呢個人,正反兩面已經有好多人講啦
個啲咩BT,套戲仲上緊嘅時候已經剪左條片,又或者honest trailer/captv都係咁,做咩淨係告谷阿莫呢啲呢到唔討論住,我覺得無咩意思,因為與其話我憎呢個人,不如話我比較憎睇谷阿莫嘅人

其實谷阿莫究竟係咩?

用X分鐘看完20XX年XXXX分鐘長的電影 - XXXX(個標題不外乎都係咁)
其實擺明車馬,就係為左俾連睇兩個鐘戲都懶/連俾幾十蚊都俾唔起嘅人
可以快速消化一套戲嘅方式

對於呢個講法,睇谷阿莫嘅人通常都會有幾個解釋:

1.爛片唔緊要啦,睇谷阿莫咪當睇左
2.如果真係好睇嘅話,我咪再入返場睇/再買碟囉
3.咁你bt都係老翻架啦,你咁清高話谷阿莫/睇谷阿莫嘅人係咪無bt過先

係回應呢三個講法之前,我想post張圖先

老實講,對於1嘅講法,我係好認同,谷阿莫有時剪起上黎個啲戲真係終極垃圾,咩擺渡人呀咁樣
但係問題係,其實佢剪嘅戲入面,有好多戲我覺得,唔好話嫌佢長,我仲嫌佢短呀
上面張圖,有有深度嘅戲(inception,interstallar),有充滿張力嘅戲(Whiplash)
個套戲睇嘅時候我都嫌唔夠喉,起碼都想睇兩次,你條友是但加啲爛gag落去,抽兩句水,講親個啲劇情都唔係特別準都算

最大問題係,有班人睇左谷阿莫,然後就當自己睇左套戲,呢個先係最大問題

如果有一日有人同我講佢睇左interstallar,我問佢邊一幕最精彩,佢話無呀其實我都係睇左谷阿莫,如果法律許可我早就打死左佢

信我,我見過

關於2.,老實講我好難相信有啲人會係完整睇晒成套戲嘅劇情之後然後再入返場睇/買碟,老實講,谷阿莫嘅觀眾就係連睇兩個鐘都懶,俾幾十蚊都慳嘅人,你話你睇完谷阿莫真係買碟,我唔通唔信你咩,但有幾多個呀

關於第二點仲有一個好乞人憎嘅講法,就係當谷阿莫係trailer或者評分,睇完就知伏唔伏,但老實講谷阿莫同trailer最大分別嘅就係,trailer目的係吸引你去睇晒成套戲,谷阿莫目的係令你睇晒成套戲,假設有一日谷阿莫剪左fight club,你睇完個結局之後呀,我當你真係咁神心去睇返套戲,你都唔爽啦

關於3,其實我都無咩咁清高,爛片我一樣會上網睇,歌一樣都係上網聽,其實我地都知道我地大家都無咩咁清高,只不過有樣野你真心鐘意,你都會考慮下俾錢支持佢呀,我地心入面都好清楚,拍戲呀唱歌個啲人唔係練仙架,我都知戲院睇戲好那貴,如果真係鐘意套戲嘅咪早場去睇囉,如果唔知道伏唔伏咪睇下trailer囉,睇下imdb rotten tomatos囉,其實有好多方法唔洗睇谷阿莫架

最後我想講我真係好怕谷阿莫呢種速食文化,對我黎講將inception剪做6分鐘嘅感覺,就好似去食法國餐然後你同廚師講「其實你唔洗逐樣慢慢上架啦一次過擺晒係個碟到我就會食架啦」咁樣,睇fight club inception呢啲戲最有趣嘅部份,就係睇晒成套,個晚慢慢諗,第二朝訓醒睇下其他人影評嘅睇法,再同自己嘅睇法對比下

笑死 咩叫比唔起錢入場 睇完谷阿莫就當睇左??

我就係比錢睇完戲 再搵番谷阿莫黎睇

睇下佢用唔同觀點講下 笑下

你個堆咩速食文化論點完全唔適用

因為係身邊既人係咁

就假設全世界睇谷阿莫就基於以上個幾點?

我又真係唔覺得啲人唔想俾錢入戲院會寧願睇谷阿莫都唔bt套戲落嚟睇喎 其實睇佢講野係幾搞笑 不過侵犯版權亦都係事實 但唔會係你講到好似摧毀電影文化咁囉
其實都係樓主身邊啲朋友on9姐
完全唔覺無聊個時睇下有咩問題,有時反而會更加想睇套戲
唔想入場睇嘅片同爛片我先會睇佢

片商應該冇損失
睇過兩三次就冇再睇 佢純粹搞笑姐
樓豬打長文你班on9 quote乜鳩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞