與其話我好憎谷阿莫 不如話我好憎睇谷阿莫嘅人

258 回覆
490 Like 115 Dislike
係呢度依然有人會用爛戲去掩飾侵權呢個行為
基本上套戲爛唔爛都唔應用侵權既方式去獲得
呢個係單單從消費者既貪心出發
但從無由製作人角度出發
一個真心中意電影既人
睇完除左會思念之外
仲會不斷上網揾影評
只不過谷阿莫係其中之一

請樓主加多個
4.睇完電影先睇谷阿莫

真心鍾意睇戲先唔會當谷阿莫係影評
佢係特登去挑剔套戲營造搞笑
好多時忽略套戲中心思想、背後用意
揾佢做影評侮辱左影評呢樣野
樓主講得好岩 係事實
依家乜都係速食 講包裝講外表
偽文青一街都係 有幾多個真真正正會欣賞藝術
無論音樂定電影 喺某啲人眼中只係一個裝飾品
啲人仲要繼續盲撐死拗
戲分四類
一種係本身冇諗住睇,睇完谷阿莫更加唔會睇(擺x人)
一種係本身冇諗住睇,睇完谷阿莫返而睇返( eg W兩個世界
一種係你本身諗住睇,點知睇完谷阿莫唔會睇
batman vs superman
最後係你本身諗住睇,睇唔睇谷阿莫都會睇

所以係人的問題,睇你點睇佢的片

利申,本身唔睇泡菜劇但j緊w兩個世界
其實我唔明,話睇佢可以避免左睇爛片,爛片你睇imdb爛蕃茄個d都知太戲爛架啦…做咩仲晒幾分鐘去睇咩
D人一路睇谷阿莫一路笑

有乜咁好笑?
其實我係睇完套戲或者完全冇興趣睇嘅嘢(eg韓劇)先會睇谷阿莫
其實谷阿莫唔算影評 佢係一個新嘅genre去惡搞電影 deconstruct一個作品 用另一個角度去睇呢套戲去整笑點出嚟 如果純粹係消遣係有啲片幾好笑
當然最大問題都係版權問題
睇完谷阿莫就唔睇套戲既人本身都唔會入場架啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞