與其話我好憎谷阿莫 不如話我好憎睇谷阿莫嘅人

258 回覆
490 Like 115 Dislike
平時聽到人話咩"無睇套戲呀,睇谷阿莫算啦"
真係好撚嬲,難聽過粗口
平時聽到人話咩"無睇套戲呀,睇谷阿莫算啦"
真係好撚嬲,難聽過粗口
如果我去戲院睇完獨戲
隔左幾個月睇谷阿莫咁得唔得
如果我去戲院睇完套戲
隔左幾個月睇谷阿莫咁得唔得
本身都無咩點睇谷阿莫
不過其他人鍾意睇咩又點
有咩問題?
除左版權既法律問題之外
我唔認為睇谷阿莫既人有咩錯
你只可以話佢地無品味
但係無品味唔係錯
根本就係 時勢造「谷阿莫」
樓主舉出來的例子講中咗好多人
咁有需求就有供應
谷阿莫食中條水路先咁紅
老老實實如果睇谷阿莫就當睇左套戲
簡直完完全程侮辱左套戲
一套戲 燈光 背景 bgm鏡頭運用 節奏 鋪排
好多野 都好重要
谷阿莫 難聽d講 就扭曲左成部戲
就咁用幾分鐘就講故仔
不如 就咁適故事大岡好過啦

除左係咁Honest Trailer
同谷阿莫唔同係 讚就讚 踩就踩
同埋佢會係套戲 出左碟 先會做
亦唔係 好似谷阿莫咁 講哂成個故事你聽
點解會變左對人唔對事?
你講到咁憎睇佢D人咪一笑置之,何必放在心頭?
老實講佢整條VIDEO出黎我咪睇囉,唔鍾意咪BLACKLIST佢
再者佢被人告都唔關香港二次創作事啦,不如討論點整好香港YOUTUBE界同同政府講唔好抹殺二次創作仲好啦
谷阿莫最大問題正正係推廣速食文化
一套好既戲,佢既精髓就係睇演員既演出,仲有對角色既刻畫
有時候一個畫面,一個動作,一個眼神已經可以帶出好多野
屌你老母而家谷阿莫就係叫人唔睇電影最精華既地方,而係對套戲知左就算,咁你不如用睇谷阿莫既時間打個飛機仲好啦

多謝推post

洗乜理上面條垃圾
呢d廢柴睇死都無撚錢入戲院,搞到焗住上utube 睇台狗

憑個哦字睇得出咁多嘢
如果套戲係好,知道劇情都會入去睇
美女與野獸,harry potter呢啲一早有動畫有小說,啲人咪一樣入戲院睇

因為劇透而影響票房/入場意欲 唔係好成立
我係相反睇完套戲先睇阿谷莫
最嬲係當你推介一套戲俾人睇,條友走去睇谷阿莫當睇咗,浪費晒成套戲
谷乜野膜唔講普通話我會冇咁憎佢

大哥人地台灣人母語係國語點就你呀

全世界都要講廣東話?
其實當係影評認真評論嘅人仲撚好笑,好明顯佢就唔係認真去講影評,純粹係搞下笑
too long didn't read
sorry囉
一個真心中意電影既人
睇完除左會思念之外
仲會不斷上網揾影評
只不過谷阿莫係其中之一

請樓主加多個
4.睇完電影先睇谷阿莫
一個真心中意電影既人
睇完除左會思之外
仲會不斷上網揾影評
只不過谷阿莫係其中之一

請樓主加多個
4.睇完電影先睇谷阿莫
對比返外國
一個screen junkies
一個how it should have ended
兩個都唔會拎上映緊既戲黎抽水
二黎睇完會令你更加想睇套戲

有咩文化就孕育d咩人, 拍d咩片, 出d咩youtuber
把聲嘈到仆街
其實純粹唔想用太多時間睇戲
又想同朋友吹到兩嘴咪睇
知道d plot都好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞