黃世澤:總辭須要有民意背書,新加坡社陣式總辭嘅歴史教訓令我對總辭好有保留

268 回覆
233 Like 91 Dislike
當然唔係
資深大律師當然好搵,但全行好少人

大部分大律師特別唔識UNCLE搵唔到勁的師傅係元朗起手都比唔上撈議員
班人唔敢認司法迫害就係驚國際仲裁條水玩完
阿哥仔
呢個用法已經用咗好多年㗎啦喎
唔識嘅字唔好話支那用嘅
文盲真喺好得人驚
其實本身都覺總唔總辭真係效果唔係大
可能一蚊兩蚊咁 係美中同全球對賭下近乎冇效果
但大家(其實好似係得連登)都係咁開po 正反兩邊都係咁鬧 以呢個流量根本兩邊都有一定人數 唔似某啲議題咁一面倒
其實正常咁有爭議性既議題 係應該要公投既 (脫歐) 但公投一個無論邊邊贏左都冇乜效果算唔算浪費資源呢
再退一步 從政既係咪要有啲政治意志同能力 自己圍內處理好呢啲爭議然後比到一個滿意既回應同說服到市民佢地既選擇呢 唔通第日一有爭議就公投? 咁我都做得啦
如果我係港共一定會趁你大鑼大鼓叫公投時乘機推港康碼 等你地班友冇咁好精力反
利申: 支持留任 唔支持公投 就算冇公投下最尾決定唔留 都會繼續不割蓆
起一起底又係一條戇鳩仔
反對入偽立法會嘅人都係五毛同熱普城?大多數反對嘅人只係杯葛支共今次嘅委任偽立法會議席,唔係以後唔參選,仲有冇講到,如果之後港共延長任期,又點做呢?繼續廷任?定到時先杯葛?咁就奇怪啦,繼續廷任就變咗無限期議員;到時先杯葛呢,又可以講翻佢今日講嗰啲論點,即係佢講哂
原來係咁

咁就算啦班友
我唔係咁睇,我覺得民主公民兩黨,係打定主意做民主花瓶,共產黨話點就點。
無錯呀 又係明顯有打手分化
其實公投都好偽命題 同埋好快又成一分化
首先成本難度極高 上次個公投幾經辛苦
同埋就好似脫歐咁 個結果投完都有排嘈

如果真係投 我估總辭個票會有60%
基於民間公投個受眾始終係新一代既人多
但如果你真係計民意 可能係55波

最後問題係 果陣脫歐都話on9 49%對51%
話呢d議題應該要3分2
而總辭公投又其實無可能去到3分2

不過睇林鄭出牌先 我估佢會撚狗 見你想留 就會harsh d 要你做多d野
8大民主黨派,萬年國代
公投係策略黎,因為呢隻死貓太大,一錯決定就俾人鞭成世屍
而家可能好多人支持總辭,但十年廿年後如果因為公投令情況更差,歷史可能會變左泛民係懦夫,捨棄民意,做左歴史罪人所以公投對大家係最公平
*因為總辭令情況變差至岩
《中國人民政治協商會議章程》總綱規定︰人民政協根據中國共產黨同各民主黨派和無黨派人士長期共存、互相監督、肝膽相照、榮辱與共的方針,促進參加中國人民政治協商會議的各黨派、無黨派人士的團結合作,充分體現和發揮我國社會主義政黨制度的特點和優勢。

“長期共存、互相監督、肝膽相照、榮辱與共”這十六字方針,是中國共產黨同各民主黨派合作的基本方針。
肝膽相照、榮辱與共

何俊仁,梁家傑,蔡子強,急急接受HK01訪問撐延任
豈是巧合?
乜唔係留任先需要民意咩?個邏輯好詭異
辭咗反正無野做不如去英國join流亡議會
自己未聽過就話大陸人先用
出過黎做野未
講真而家班議員留唔留都無嘢做到
如果單講要畫面靚
寧願佢地留係議會入面 得閒被人抬又好 繼續圍主席枱又好
keep住有d新聞
不過既然大家分歧咁大 黃生講的公投不失為好方法
因為總辭係改變status quo,而留任係維持現狀
唔少公投都會幫改變現狀嘅option set 個高啲嘅門檻,令到有清晰嘅majority表明要改變現狀先去變
港版Remain/Leave公投
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞