黃世澤:總辭須要有民意背書,新加坡社陣式總辭嘅歴史教訓令我對總辭好有保留

268 回覆
233 Like 91 Dislike
Lay 問: 咩叫個 Topic 好炒?
吹奏總辭 話會體現抗爭意志

根本就一廂情願同中二病
其實公投係最好,做錯決定的話最多大家一齊負責任,唔洗到時一錯就俾熱狗馬後炮,記住記住要in scope埋熱狗入總辭團隊,唔好俾佢地借d意縮骨走數
實有得拆既 我諗佢地都諗緊 所以未有說法
我自己9諗都諗到個
基本法係講立法會4年一屆
所以2016果屆係2020如期完
2021開始係叫 臨時立法會
基本法無講臨時立法會點做
根據條文可能係唔知點樣 人大 行會 通過
就得由政府話事
吹奏__ __ 話會體現抗爭意志

根本就一廂情願同中二病

好似脫歐咁
發現自己同歐盟嘅關係千絲萬縷脫歐好難搞
但係因為係人民嘅決定所以幾柒都要做落去
其實日常用法可以用返擁護/支持
用術語真係唔係個個明,都無話必要用術語既
原理上 第六屆立法會選舉延長至2046年都得

最緊要連泛民+熱血都無自己論述
以前推831決定 都識扮野話反對 要求撤回

依家連要求終止延長決定 恢復如期今年內選舉都唔敢
民主派內心根本就係接受左疫情嚴重 所以就應該押後依個說辭
劉曉明指若英國允港人建「流亡議會」 將嚴重破壞兩國關係

中國駐英大使劉曉明指,如果英國允許在當地的香港人建立所謂「流亡議會」,將是大錯特錯,為中英關係製造新的嚴重障礙。

如果辭職不如去埋英國啦
Endorsement 同SUPPORT 係兩個意思
Endorsement 有授意/授權之意
只係泛民只係agent 市民係principal
泛民一旦無人民的endorsement 就無合理基礎/無權行動

但就咁support/advocate 表態唔到endorsement既意思
因為support唔support都好 如果市民同泛民無agency既關係
泛民原理上 可以自行決定做乜都得
唔同
背書係政治上等同用自己聲譽擔保一個人/事可靠

當然係香港追政治債會比人屌係比較古怪
重點:好多人話泛民貪立法會議員筆糧,其實好多人正職都多過立法會議員嘅糧,熱共呢個手法真係令人厭惡。
民意授權就係咁解
笑撚左
唔通泛民入去又有民意授權啦喎
人大委任咋傻仔
1996年,泛民好撚有原則,打死唔入臨立會
結果你今日遊個行都要鄧炳強批
係呀,做律師人工都高,做乜鬼嘢議員
有咩時候要總辭呀?
東歐話你知,原內閣、議員頂唔到落去咪辭職囉,共黨政變成功。
因為大部份香港人都唔執著依樣野 根本選民就係唔care
所以泛民點亂投票 點缺席 最後都可以無事
好多黃絲都係只問立場不問是非
有d似啦

其實辭同唔辭都唔係最緊要 團結係最緊要

大家支持總辭 我係反對 都會覺得各有各做
所以我都agree左朱凱迪個講法
反之都係

仲有個問題係有幾個辭左有幾個無辭

另外係利益衝突 總辭論我只buy朱凱迪
佢自己做緊叫人辭職係最恰當同有說服力
有部份人我覺得唔恰當 例如 張 鄒 果班我真係頂唔順 你自己一方面有意參選 上個月仲大鑼大鼓拉票 依家就叫人辭
呀世柒還左呃口罩啲錢畀人未?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞