黃世澤:總辭須要有民意背書,新加坡社陣式總辭嘅歴史教訓令我對總辭好有保留

268 回覆
233 Like 91 Dislike
而家睇緊泛民有冇承擔同抗爭意志,點解咁多人對泛民入唔入偽立法會咁多意見,泛民自己講咗想留喺議會,話阻止惡法通過,但係大家都知,支共想立法會通嘅法案,合法同唔合法都可以硬過,民主黨同公民黨仲要講呢啲廢話侮辱大家智慧,正正經經同大家講,入去已經做唔到啲乜野,最多都係廷遲法案通過,而且係攞立法會資源同養住個黨,大家都可以理解,但唔好喺到心不甘、情不愿咁講公投交個責任比香港人,泛民呢班人係政治人物,佢地係要承擔呢個政治責任,如果怕嘅,就自動走開,退位讓賢
但客觀啲睇兩邊比數都唔差太遠
係咪出左黎既結果大家就會靜呢
49%比51%? 如果set 3分2 65%比35%?
本身公投一係要好大影響 (脫歐)
一係有其他含意 (35+)
但我自己覺得無論結果係點 都做唔到以上兩點 如果係為解決爭拗而公投我就覺得本末倒置 同埋解唔解決到都成問題
所以我先話應該用政治手段去解呢次中共set既trap (其實上年都有去留 和勇之類中共set既trap 我相信香港人有智慧去解決)
btw搞錯左 想講darkest hour個演講
老實講留與不留我睇唔到重要性喺邊
要搵個方法拿拿聲結束無謂既爭拗
exact7ly
你知我知單眼佬都知入呢個議會有冇用
你細個想買糖食 你都要說服你呀媽啦
會唔會係商場搞個公投睇下應唔應該買糖比你食吖?
泛民應該好好運用呢個炸彈 好靚咁拆左去 好好show一次佢地既政治智慧同能量
等班白票/針泛民啲人回心轉意
政治本來就係要有凝聚力
但係如果你用呢個邏輯,公投結果對親共派有冇約束力?公投冇約束力嘅話係冇意思,所以公投授權俾唔俾現任民主派賴死唔走一年係比較合理(因為已假設親共派唔會聽市民支笛)
我廿幾年前讀書已經係用「背書」呢個term
我一直都喺香港讀書
知就唔會吹捧世柒啦
有無人知阿世柒同淋紅油兩個咁有性格既人點夾分做生意
All or nothing
泛民而家逼大陸逼到兩邊不是人,去或留都會令佢地大傷元氣
但老實講,係佢地立場黎講,留低係最穩陣既做法,因為佢地有鐵票for下次選舉,仲有得入場玩,但代價係會令一部分支持者失望
(利伸我對總唔總辭都15/16,因為暫時所有人對總辭既利處都只係prediction 黎,好唔concrete,係比較high risk同可能有令事情更差,但偏偏又好似係唯一破局既方向)
流亡議會
目的:
1.透過議會同各國交涉
2.通過法案建立合法武裝力量
當然前提係有公投做民意授權
我唔明公投有咩問題,佢地本身就係要代表市民表達意見。
好多人成日講自己香港自己救,但點解去到緊要關頭又要希望有人可以代替自己做決定?另外咁多人一直以來咁唔信任泛民既決定話佢地係建制B team,但點解最後又想相信佢地?
如果兩邊都講唔掂,公投更係冇問題啦!最先民主黨一早就出嚟話大多數市民支持所謂留任、之後公民黨梁家傑贊成留任,但係唔見得泛民兩大黨有意攪公投,所有我咪話佢地心不甘、情不愿,而家再攪公投有冇時間、人力、財力?想留嘅應該對廣大支持民主嘅市民講清楚點解要留低,同入去可以做到乜野,唔好再講咩阻止議案通過呢啲廢話侮辱大家智慧
花你一分鐘填email加入香港民研收問卷 反對泛民違憲廷任
https://lih.kg/2161048
支持公投唔係以後議會線會好難反身
呢度啲小朋友唔識世柒嫁,佢地以為律師信魔人係講緊梁振英,點知係出自真。律師信魔人把口度
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞