黃世澤:總辭須要有民意背書,新加坡社陣式總辭嘅歴史教訓令我對總辭好有保留

268 回覆
233 Like 91 Dislike
世柒識鳩歷史咩,新加坡反對派收皮係因為「冷藏行動」呀,唔係因為總辭呀,講啲唔講啲,將兩件先後發生嘅事link埋一齊講就話有因果關係,收皮啦
老老柒柒,我覺得佢無講錯要由戰略上考慮總辭呢件事(睇埋佢條片,條片講得完整啲)

佢個point係好簡單:班土共建制老閪都會坐返入去立法會,你泛民而家總辭咪拱手相讓成個立法會俾建制,立法會最低法定人數係全體議員人數嘅一半,i.e. 33人(=66/2)而家建制有42人(數字根據wiki而黎)。理論上無你泛民任何一人,佢都可以照開會。

如果立法會無哂泛民,你覺得港共會點做?阿婆都知佢肯定第一日就叫班建制返齊去開會舉手過撚哂啲咩柒健康碼、明日大嶼啦屌,到時就真係死多二錢重

有泛民係入面,起碼可以做啲野拖延表決呢啲仆街議案法案,打架又好,乜柒都好。所以我唔明總辭除左象徵式表態之外有咩用,尤其你對手港共肯定會厚面皮咁照開會照表決(佢仲開心因爲完全無人會辯論無人會阻撓開會表決)
世7: 我係南洋人呀,你係咩
背你老母書 總乜鳩野辭

屌你老味 用埋曬d支那詞語

粵語文化就係因為咁樣先會開始decay
當然,泛民如果唔抗爭,其實佢哋喺政治上亦會清袋

飯民投票支持涉司法迫害的張舉能上位
有人想清算結果比你黃世澤屈係鬼

成日吹到飯民做得差可以清算
次次一算帳咩鬼d100就屈9嘗試追債的人
國歌法阻到幾耐?極速通過喎?

同埋美國會唔知你個臨立會會通過法案咩,重點係泛民夠票反對咩?

唔好再停留喺畫面好靚嘅階段
👈🏻
新加坡社陣係共產黨黎嫁ON9,西方國家當年點撚可能會幫拖呀,黃世柒只係單純想幫泛民班議員挖狗窿捐.成日熱狗乜熱狗勿,而家熱係唔撚辭呀,最撚熱狗就係叫人唔好辭個班.
班飯民
1係投票支持買水炮車迫害香港人
2支持張舉能上位,而張舉能有份迫害異見者
3omdb屢次唔出席投票
公投完決定,齊上齊落,係最穩陣嘅做法。

唔明點解咁都有得嘈
的確,中央委任又非法延任係好肉酸,但如果民意所向係要入去忍辱抗爭,佢哋都係要做。

反而幾十個人自己圍內決定放棄議會線就放棄,係對其他層面嘅抗爭手足不負責任。對家少放咗精力係立法會,就多左力度去搞其他線,呢個係常識。
泛民fans 收爹啦,要錢未好似蟲泰咁講出來,扮乜春為大義為市民
朱議員都話咁做,去啦
嘩,真係好公正
如果民意所向係要入去忍辱抗爭,佢哋都係要做
你有做任何調查民意要入去忍辱抗爭?

反而幾十個人自己圍內決定放棄議會線就放棄
現在大家只係見到圍內幾十人捨不得人工想永續自己議席

會都唔撚開又投錯票,仲抗爭到咩
真心討論
如果總辭要民意背書
咁留任又要唔要民意背書?

2016選個任期係4年,民意背書都係維持4年
而家留任一年我自己就覺得冇左民意背書

反而而家人大話上屆議員留任多一年,我覺得係同人大委任冇分別,只不過係唔講到明

換言之,留任係認同人大直接委任議員?
死唔走的議員唔少係初選輸左

班人根本有利益衝突
非常認同!推呀!
成班小朋友完全唔知佢以前做過乜
上次我屌公民黨唔議會抗爭

d100某契弟話有人想夾飯民攪衝擊比位政府拉人
班人係慣左吹到好大
到你追債就屈9你
蠢老鼠話唔做,咁就要做了!
唔淨止兒登吹奏,連YT班廢中都黃生黃生多謝你呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞